У Польщі відбувся концерт Ukrainian Freedom Orchestra

У Польщі відбувся концерт Ukrainian Freedom Orchestra Фото 23.08.2023 12:06 Укрінформ У Польщі відбувся концерт Ukrainian Freedom Orchestra («Український оркестр свободи»), організований під патронатом перших леді двох країн Олени Зеленської та Агати Корнгаузер-Дуди.

Про це розповіла у Телеграм дружина Президента України Олена Зеленська, передає Укрінформ.

"Днями в Польщі прозвучала музика свободи — тут відбувся концерт Ukrainian Freedom Orchestra, заснованого канадською диригенткою українського походження Кері-Лінн Вілсон. Мала честь звернутися до гостей Варшавської опери та музикантів, адже концерт було організовано під нашим спільним із першою леді Польщі Агатою Корнгаузер-Дудою патронатом", – написала Зеленська.

Вона зазначила, що у своєму зверненні до польського народу розповіла, як попри війну звучить музика в Україні: в окопах, на вулицях міст, які обстрілює Росія.

За її словами, Кері-Лінн Вілсон зібрала команду музикантів, котрі стали голосом усіх тих, хто постраждав, усіх, хто бореться, і всіх, кому не байдуже, яким буде світ навколо нас.

Зеленська розповіла, що диригентка адаптувала український переклад Миколи Лукаша «Оди до радості», що є гімном Європейського Союзу.

"Сповнює гордість за те, як після овацій повного залу на біс прозвучав парафраз авторства Юрія Шевченка «Ми є!» на мелодію Гімну України", – додала вона.

Перша леді зазначила, що у Варшаві Ukrainian Freedom Orchestra прозвучав ще і як голос безмежної вдячності України Польщі за повсякчасну підтримку, за розуміння, що це наша спільна боротьба.

Зеленська подякувала усім, причетним до реалізації проєкту: Міністерству культури та національної спадщини Польщі, Міністерству культури та інформаційної політики України, Варшавській національній опері, Метрополітен-опера, Посольству України в Республіці Польща.

Як повідомлялося, Ukrainian Freedom Orchestra – ансамбль, який був створений у 2022 році завдяки ініціативі Метрополітен-опера в Нью-Йорку та Великого театру – Польської національної опери у Варшаві. До складу оркестру входять українські музиканти, що змушені були залишити країну з міркувань безпеки, які є учасниками європейських оркестрів, та інструменталісти, які грають в українських колективах.

Загалом в оркестрі 74 музиканти, пов’язані, зокрема, з Київською національною оперою, Національним симфонічним оркестром України, оркестром Львівської філармонії та Харківською оперою, а також з іноземними ансамблями.

Очікується, що 24 серпня з нагоди Дня Незалежності України Ukrainian Freedom Orchestra виступить у саду палацу Шенгаузен у Берліні.

Концерт Польща Олена Зеленська

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *