У Прикарпатському нацуніверситеті адаптують музейні ікони для людей із порушенням зору

У Прикарпатському нацуніверситеті адаптують музейні ікони для людей із порушенням зору Фото 24.03.2024 09:02 Укрінформ У Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника адаптують музейні експонати – ікони XVII – початку XX століття – для людей із порушенням зору. Наразі каталог складається з 24 ікон.

Про це повідомляє Міністерство освіти та науки, передає Укрінформ.

"Автори ініціативи – творчо-науковий колектив кафедри дизайну і теорії мистецтва Навчально-наукового інституту мистецтв ПНУ спільно з Івано-Франківським краєзнавчим музеєм у межах проєкту «Побачити скарби разом». Проєкт має високе значення для розвитку культурного середовища області. Він сприяє досягненню рівності прав і забезпечує недискримінаційний підхід, інклюзивність, доступність національного мистецтва для громадян з порушенням зору", – йдеться у повідомленні.

Адаптації цих ікон увійдуть також до тифлографічної бібліотеки, яку створили працівники кафедри. Зараз вони розробляють сайт, на якому є 5 взірців ікон, 17 картин світових авторів, а також інсталяційні роботи та фотографії, зроблені студентами кафедри. Наразі вони працюють над адаптацією цих взірців для 3D-друку, каже асистент кафедри дизайну і теорії мистецтва Андрій Хамурда.

Як зазначають в МОН, проєкти для людей з порушенням зору – один із напрямів роботи Центру дослідження стратегій універсального дизайну, який створили у ПНУ.

Центр розпочне працювати з квітня 2024 року.

Додаткове тестування взірців ікон з проєкту «Побачити скарби разом» відбудеться 26 березня в Калуському осередку Українського товариства сліпих. А вже до кінця липня планують надрукувати 50 примірників каталогу, які надішлють до бібліотек для незрячих людей по всій Україні.

Фото: МОН

Івано-Франківщина Міносвіти Музей Ікона Університет

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *