У Театрі на Подолі презентували відновлений журнал «Український театр»

У Театрі на Подолі презентували відновлений журнал «Український театр» Фото 28.05.2024 13:19 Укрінформ У столичному Театрі на Подолі відбулась презентація відновленого журналу «Український театр», засновницею якого є театрознавиця, директорка видавничого дому «Антиквар» Ганна Шерман, а головним редактором став журналіст і театрознавець Віталій Жежера.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України.

«Це ще один продукт, який достойний найвищої оцінки. Робота, по-перше, красива. По-друге, змістовна, а по-третє, ми переповнюємося гордістю, що український театр відроджується. Театр живе в найрізноманітніших формах. Дякую вам, друзі і колеги, за те, що ви не байдужі, що ви сьогодні в складних умовах війни, викликів залишаєтесь вірними своєму обраному шляху служіння українській культурі», – зауважив т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Зазначається, що гостей події привітав український актор театру та кіно, народний артист України, директор – художній керівник Київського Театру на Подолі Богдан Бенюк.

У презентації журналу взяли участь провідні режисери, актори та керівники київських театрів, театральні критики та викладачі Університету театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого, люди, які працювали над випуском.

Перший випуск «Українського театру» складається з трьох тематичних частин. У розділі «Гра» опубліковані відгуки експертів V Міжнародного фестивалю-премії «Гра» на прем’єри театрів 2021-2022 років.

«Будні» – про сьогоднішні проблеми й тенденції: сплеск інтересу до видовищ, нові постановки, книжки про сценічне мистецтво, зміна поколінь у театральному середовищі та інше.

Третій блок називається «Війна». У ньому містяться статті театрознавців, написані в перші місяці повномасштабної російської агресії.

Як зауважила Шерман, видавничий дім «Антиквар» започаткував проєкт, який називається «Медіахолдинг мистецької періодики». З цього рекламного пакета починається журнал.

«Український театр» – це не єдине видання. Першим йде журнал «Антиквар». Це журнал про мистецтво колекціонування. Журнал, який своїм 18-річним досвідом довів, що сьогодні в Україні на умовах самофінансування може виходити мистецький журнал. І саме це усвідомлення і цей досвід дали мені можливість подумати про те, що якщо це можливо для одного виду мистецтва, значить можливо відновити й журнал «Український театр»», – підкреслила вона.

Відновлення журналу «Український театр» – професійного друкованого видання – є свідченням зрілості та відновлення галузі, а також великої уваги до театру з боку громадськості.

Журнал виходитиме щокварталу. Згодом, як планується, стане місячником.

Як повідомлялося, у 1917 році в Києві з’явився тижневик «Театральні Вісті». Його відповідальним секретарем був режисер Лесь Курбас. У 1919-1941 роках у Києві та Харкові виходили інші журнали – «Театр», «Сільський театр», «Радянський театр», «Масовий театр». Усі вони – попередники відомого часопису «Український театр», що виходив друком багато років. Його перестали видавати у 2018 році.

Фото: Фейсбук Ростислав Карандєєв

Театр МКІП Журнал

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *