У Вінниці відкрилася виставка народної ікони «Великодні обереги Поділля»

У Вінниці відкрилася виставка народної ікони «Великодні обереги Поділля» Фото 20.04.2024 10:50 Укрінформ У Вінницькому обласному художньому музеї відкрилася виставка народної ікони «Великодні обереги Поділля».

Про це музей повідомляє у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Напередодні світлого Христова Воскресіння презентуємо виставку іконопису "Великодні обереги Поділля" з приватної колекції народного художника України Володимира Козюка та музейних фондів», – йдеться у повідомленні.

В експозиції представлені ікони, які упродовж багатьох років були святинями та оберегами для окремих родин і місцевих громад.

«Народна ікона Поділля чарує своєю щирістю у створенні образу і виразності малярської манери, вдалим поєднанням церковного канону та фольклорних традицій. Ікони рясніють локальними кольорами, процвітають пишнотою рослинних орнаментів, що єднають їх з іншими видами народної творчості. В них – уявлення подолян про красу та духовні чесноти людини, втілені в образах Христа, Богородиці та святих», – зазначають музейники.

Оглянути виставку можна буде до 5 травня.

Варто зазначити, що сюжетне коло подільського народного іконопису включало зображення Христа та Богородиці, подій з їхнього земного життя, а також визначений пантеон найбільш шанованих святих: Миколая, Варвари, Катерини та інших, які вважалися покровителями визначених місць та помічниками у певних справах. Традиційно ікони писали на дошці, але на Поділлі були поширені також ікони на полотні.

Ікона, написана народними майстрами для своїх земляків, була наближена до мирських турбот людей та органічно вписувалася в інтер’єр подільської хати. На Поділлі народну ікону часто можна було зустріти і в храмі – як продовження архітектурного рішення дерев’яної козацької церкви, де вона ставала барвистим акомпанементом церковної служби.

Фото: Вінницький обласний художній музей

Музей Вінниця Виставка Ікона

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *