У заповіднику на Хмельниччині відкрили виставку «Ляльки для ненароджених»

У заповіднику на Хмельниччині відкрили виставку «Ляльки для ненароджених» Фото 18.04.2024 17:32 Укрінформ У Державному історико-культурному заповіднику “Меджибіж” на Хмельниччині відкрили виставку міжнародного проєкту “Ляльки для ненароджених”.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, експозиції розмістили в музейній частині замку пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років.

У заповіднику на Хмельниччині відкрили виставку «Ляльки для ненароджених» / Фото Лілія Коцюк

На виставці представлені понад 80 сюжетних композицій від майстрів-лялькарів з багатьох регіонів України та діаспори, що проживають у Німеччині, Польщі та Португалії. У кожній ляльці — окрема історія, втілена на основі історичних фактів та фотоматеріалів жахіть Голодомору, в тому числі й зі спогадів місцевих мешканців.

Серед авторів – майстриня із села Мальки Хмельницької області Оксана Носатова.

“Мої роботи засновані на страшних спогадах родини. В ті роки близька нам людина помирала від голоду, а немовлятко в її утробі жило ще деякий час. Жінки, що були поруч, намагались хоч якось врятувати дитя, але не змогли. Так їх разом і поховали — породіллю та ненароджену дитину”, – розповіла під час відкриття експозиції лялькарка.

За словами авторки проєкту, віцеголови німецько-української спілки “KOLOS” Тетяни Золочевської, виставка є проявом шани усім жертвам Голодомору.

“Сьогодні, в умовах повномасштабного вторгнення, ми як ніколи розуміємо весь біль, який принесли на нашу землю окупанти. Маємо пам’ятати про загублене покоління українських селян. Ця пам’ять робить нас сильнішими”, — сказала Золочевська.

Вона зазначила, що проєкт розпочався у 2018 році, у ньому також беруть участь громадська організація “Обрядова культура України” та творча група “Авторська лялька-мотанка”. Перша виставка проєкту “Ляльки для ненароджених” відбулась у Посольстві України в німецькому місті Гамбург.

У Меджибізькому замку виставка демонструватиметься до листопада цього року.

Як повідомлялось, у Хмельницькому відкрили виставку про зруйнований музей Маріуполя.

Хмельниччина Виставка Ляльки

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *