У заповіднику «Тустань» з’явилися туристичні об’єкти для людей з інвалідністю

У заповіднику «Тустань» з’явилися туристичні об'єкти для людей з інвалідністю Фото 14.12.2023 10:53 Укрінформ На території історико-культурного заповідника «Тустань» на Львівщині з’явилися нові туристичні об’єкти, що сприятимуть інклюзивному туризму.

Про це Укрінформу повідомив т. в. о. начальника управління туризму та курортів ЛОДА Тарас Лозинський.

«Історико-культурний заповідник "Тустань" за попередніми підсумками 2023 року – найпопулярніша туристична локація на Львівщині. До першого грудня тут побувало майже 178 тисяч відвідувачів. Нещодавно тут з’явились нові туристичні об’єкти, серед яких є й такі, що сприятимуть інклюзивному туризму. Йдеться про першу тактильну мініскульптуру для людей з порушенням зору, створену на території області за межами Львова», – зазначив Лозинський.

Бронзовий макет реконструкції фортеці Тустань встановили у вхідній зоні заповідника, біля підніжжя Тустанських скель. Макет містить металеві інформаційні таблиці з двомовними написами шрифтом Брайля, а також QR-код з аудіоозвученням опису макету. Автором тактильного архітектурного макету є скульптор Василь Одрехівський.

Загальний кошторис проєкту становить 462,7 тис. грн. Суму у межах співфінансування 50/50 оплатили управління туризму та курортів ЛОВА з Програми розвитку туризму та курортів у Львівській області на 2021-2025 роки та комунальний заклад Львівської облради «Адміністрація державного історико-культурного заповідника «Тустань».

«Тактильна мініскульптура – це один з перших елементів в частині розвитку безбар’єрного простору на території Тустані. Наступний крок – проведення аудиту щодо комплексної адаптації історико-культурного заповідника для осіб з інвалідністю. Ініціативу заплановано здійснювати за підтримки проєкту «Говерла» від USAID», – додав Лозинський.

Також серед нових об’єктів Тустані – бойківська хата початку ХХ ст., яку до Урича перевезли з села Плав’я. Врятована хата з різьбленою галереєю – один з останніх збережених зразків місцевої школи народного будівництва. Проєкт реалізовано за фінансової підтримки Організації реагування на надзвичайні ситуації в області культури (CER), Нідерланди.

За підтримки УКФ цьогоріч на Тустані вдалося реалізувати також проєкт «Фіджитальна трансформація Тустані: доступна спадщина у цифрі й на місцевості». Зокрема, з’явився застосунок «Тустань Гід», в якому синхронізована вся необхідна інформація для туристів про існуючі маршрути довкола пам’ятки. Також тут створили простір, який відповідає важливим критеріям для роботи з дітьми.

У заповіднику «Тустань» з’явилися туристичні об’єкти для людей з інвалідністю / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *