Україна на Berlinale: у Держкіно розповіли про роботу під час фестивалю

Україна на Berlinale: у Держкіно розповіли про роботу під час фестивалю Ексклюзив 21.02.2024 23:33 Укрінформ Держкіно України провело насичену роботу на Європейському кіноринку, який проходив у Берліні 15-21 лютого в рамках 74-го Берлінського міжнародного кінофестивалю.

Про це Укрінформу розповів заступник голови Держкіно Максим Александров.

Він зазначив, що Україна представлена на цьому заході не перший рік. Цього разу на стенді, організованому Держкіно, були представлені як фільми, які є у виробництві, так і такі, що потрапили на відбір на Берлінале. Це 3 фільми в різних секціях, які беруть участь у конкурсі.

«Сподіваємося, що вони займуть призові місця 25 лютого», – сказав Александров.

Держкіно організувало «Український день»/ UA INDUSTRY DAY 17 лютого, де було презентовано 9 проєктів.

«Зал був переповнений, прийшло дуже багато людей. Всі 9 проєктів дуже сподобалися», – описав захід заступник Держкіно.

Відбулась його зустріч з EFAD (European Film Agency Directors association), у рамках якого існує Фонд солідарності з українським кінематографом (European Solidarity Fund For Ukrainian Films – ESFUF). У 2023 році фонд виділив понад 1 млн євро, за допомогою яких було або завершено, або підтримано на початку розробки кілька українських фільмів. Зокрема, вдалося завершити стрічку «Редакція», яка бере участь у конкурсі. Окрім того, на засіданні EFAD одноголосно було підтримано пропозицію втретє звільнити Україну від річних внесків в асоціацію.

У рамках стенда було проведено дуже багато заходів, під час яких продюсери спілкувалися з нашими партнерами.

Серед двосторонніх зустрічей Александров згадав розмову з директором фестивалю CinEast у Люксембурзі Радеком Ліпкою. Україна була у фокусі минулорічного 16-го фестивалю Central and Eastern European Film Festival, наразі обговорюється можливість участі українських фільмів на CinEast festival – 2024.

Також відбулась зустріч з керівництвом Міжнародного фестивалю в Торонто, який минулого року допомагав організувати український стенд. Планується продовжити співпрацю й цього року, фестиваль пройде восени.

Александров також зазначив, що європейські кіноматографісти висловлюють велику підтримку України, хочуть продовжувати співпрацювати, шукають контакти. Але наразі продюсери побоюються вкладати кошти в країну, яка перебуває в стані війни. Це бізнес. До війни було підписано 109 контрактів на виробництво, але скільки з них перебувають у стані зйомок, постпродакшн – наразі сказати неможливо.

Два роки війни дуже сильно вплинули на розвиток індустрії, на зйомки, констатував заступник глави Держкіно. Все фінансування галузі було припинено, все пішло на оборону, на військових.

«Держкіно раніше отримував понад 1 млрд грн на зйомки кіно, але буквально 24-25 лютого все було скасовано та віддано на ЗСУ. Два роки не було нічого. Цього року в нас вже є фінансування», – розповів Александров. Протягом цих двох років, за його словами, одним із головних правил було – знайти собі інвестора, неважливо де – в Україні або за кордоном, і продовжувати знімати далі. Держкіно заохочувало, вносило зміни в договори на виробництво, робило все можливо, щоби кіно продовжували знімати.

Бюджетом на цей рік уже передбачено понад 586 млн грн (близько 14 млн євро) на завершення фільмів, які перебувають у виробництві, на копродукцію, а також на фіксування російських злочинів на території України – через художні засоби, документалістику, розповів Александров.

Він поінформував, що днями Держкіно оголосило на своєму сайті про прийняття заяв до складу експертних комісій при Раді з державної підтримки кінематографії. Тобто набираються експерти, щоби в недалекому майбутньому провести пітчінги та виділяти далі кошти на розвиток кіно.

Станом на ранок 21 лютого, за даними організаторів фестивалю Berlinale, було продано 271,5 тисячі квитків. Кінофестиваль проходить з 15 до 25 лютого.

Кіноринок проходив паралельно з Берлінським міжнародним кінофестивалем (Берлінале), що входить до так званої «Великої п’ятірки» найпрестижніших кінофестивалів світу.

Берлінале Кіно Держкіно Кінофестиваль

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *