Україна під час війни втратила 0,3% документів Національного архівного фонду

Україна під час війни втратила 0,3% документів Національного архівного фонду 23.02.2024 18:42 Укрінформ Втрати документів внаслідок повномасштабного вторгнення в Україні складають 0,3% від загального обсягу Національного архівного фонду.

Про це голова Державної архівної служби Анатолій Хромов повідомив під час публічного звіту за 2023 рік в Укрінформі.

«Станом на зараз документально підтверджено втрату 0,3% документів від загального обсягу Національного архівного фонду внаслідок повномасштабного вторгнення в Україну. Потенційно ця цифра може зростати разом з тим, як українські війська зможуть деокупувати нові території і дадуть змогу архівістам зайти у зайняті архівні приміщення», – сказав Хромов.

Голова Укрдержархіву зазначив, що одним із прикладів втрати документів є розграбування Державного архіву Херсонської області. За його інформацією, наразі окупанти передислокували документи в Крим і частину у Донецьку область. Хромов додав, що інформації про їх вивезення на територію Росії немає.

Він повідомив, що в умовах триваючої широкомасштабної агресії РФ державними архівними установами здійснюється поповнення архівних фондів електронними інформаційними ресурсами та документами, створеними шляхом документування подій воєнного часу: управлінські документи – 186 од. зб (з них електронних документів 21 од. зб.); документи особового походження – 1 475 од. зб. (з них електронних документів 961 од. зб.); цифрові фото-, фоно-, відеодокументи – 11 412 од. зб.

Хромов зауважив, що станом на 01.01.2024 усі центральні державні архіви та більшість державних архівів областей не зазнали пошкоджень, знищення, викрадення документів НАФ.

За його словами, найбільших втрат і пошкоджень культурних цінностей зазнали державні архіви, що розташовані на тимчасово окупованих, деокупованих територіях і територіях активних бойових дій та прилеглих до них територій. У 2023 році внаслідок ворожих обстрілів країни-агресора постраждали будівлі державних архівних установ Дніпропетровської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської областей.

Як повідомляв Укрінформ, росіяни викрали з обласного архіву Херсонщини 121 тисячу документів.

Архів Війна Державна архівна служба Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *