Україна та Естонія підписали меморандум про повернення 274 археологічних артефактів

Україна та Естонія підписали меморандум про повернення 274 археологічних артефактів 02.02.2024 15:36 Укрінформ Міністерство культури та інформаційної політики підписало меморандум із Міністерством культури Естонії про повернення 274-х незаконно вивезених з України археологічних артефактів, які конфіскували естонські правоохоронці під час спроби ввезення їх на територію країни.

Про це повідомляє пресслужба МКІП, передає Укрінформ.

«За час повномасштабного вторгнення росіяни викрали з окупованих українських територій тисячі археологічних артефактів. … кожне повернення вкрадених предметів додому є вкрай важливим: це й поповнення нашої матеріальної культурної спадщини, і внесок у відновлення справедливості», — сказав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Зазначається, що від імені МКІП документ підписав посол України в Естонії Максим Кононенко, з естонської сторони — міністр культури Естонської Республіки Хейді Пурга. Посол з особливих доручень МЗС Ігор Осташ передав меморандум Карандєєву під час зустрічі.

У 2018 році поліція та прикордонна служба Естонії успішно завадили незаконному ввезенню на територію країни низки археологічних артефактів. Серед них — 274 предмети, які належать до культур ранньої залізної та залізної доби від V–IV ст. до н. е. до VII–X ст. н. е. і є частиною культурної спадщини України. Зокрема, колекція срібних і золотих монет, золоті намистини та інші ювелірні вироби.

Як повідомляв Укрінформ, 18 січня т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв разом з послом України в Естонії Максимом Кононенком та послом з особливих доручень Міністерства закордонних справ Ігорем Остапенком обговорили питання передачі українських археологічних артефактів з Естонії.

Фото: МКІП

Археологи Естонія Україна МКІП Ростислав Карандєєв

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *