Черга і велика гармата: журналіст розповів про візит на російський фрегат «Адмірал Горшков»

Фото: Twitter/X Patrick Oppmann | Фрегат “Адмірал Горшков” у порту Гавани

Кораблі ВМФ РФ прибули на Кубу 13 червня. І всім охочим влаштували екскурсію фрегатом.

Related video

Патрік Оппман, журналіст CNN, який проживає на Кубі, побував на борту російського фрегата. І описав те, що побачив у короткому репортажі. Окрім корабля його найбільше вразила довга черга під палючим сонцем. Про це пише CNN.

Журналіст зазначив, що за дванадцять років життя на Кубі стояв у найрізноманітніших чергах, зокрема й за їжею. Але вперше стояв, щоб побувати на борту російського військового корабля, пришвартованого в гавані Гавани.

На Кубі російські кораблі пробудуть п’ять днів. Тобто, назад вони відпливуть уже 18 червня.

“Адмірал Горшков” — один із найсучасніших кораблів російського флоту, здатний стріляти гіперзвуковими ракетами. “Мені було важко уявити, що цінний корабель президента Володимира Путіна буде відкритий для загального огляду”, — зазначив журналіст: усіх охочих пускали на борт упродовж трьох днів.

Фрегат "Адмірал Горшков" у порту Гавани Фото: ТАСС

Коли “Горшков” прибув на Кубу 13 червня, він здійснив оглушливий салют із 21 пострілу. Кубинці відповіли артилерійським вогнем з фортеці XVIII століття з видом на гавань, побудованої іспанцями для захисту міста від піратів. Разом із фрегатом прибув рятувальний буксир, паливозаправник і значний атомний підводний човен “Казань”.

Міністерство оборони Куби заявило, що жоден із кораблів не мав на борту ядерної зброї й що вони не становлять “загрози для регіону”, явно маючи на увазі США, найближчого сусіда Куби.

Але американський атомний підводний човен прибув у затоку Гуантанамо наступного дня після прибуття ВМФ Росії в Гавану

Але для багатьох кубинців візит найбільшого за останні роки конвою кораблів їхнього старого союзника з холодної війни здавався поверненням у минуле, особливо у світлі того, що Москва і Вашингтон дедалі частіше сперечаються з приводу війни в Україні.

Мігель Діас-Канель, президент Куби на борту фрегата Фото: ТАСС

Російські кораблі пришвартувалися в портовому терміналі порту Гавани, який раніше займали американські круїзні лайнери, поки президент Дональд Трамп не заборонив їм відвідування острова 2019 року.

Для того, щоб піднятися на борт, відвідувачам довелося залишити на березі всі гострі предмети, а також пред’явити документи.

Фрегат "Адмірал Горшков" у порту Гавани Фото: Twitter/X Patrick Oppmann

“Я вручив своє посвідчення особи, в якому вказано місце мого народження в США, одному з офіцерів, який виявився занадто молодим, щоб голитися. Він подивився на нього і звернувся за порадою до свого старшого колеги. “Ми пускаємо на борт іноземних громадян?”, — запитав він”, — описує журналіст свій досвід. Зрештою його пропустили і після рамки металодетектора він опинився в групі з 20 осіб, яка зійшла на борт “Горшкова”.

Перед кораблем російські моряки вивісили табличку англійською мовою, в якій йшлося, що “головним призначенням “Горшкова” є “бойові дії проти надводних кораблів і підводних човнів противника”.

Підводний човен "Казань" у порту Гавани Фото: Twitter/X Patrick Oppmann

Примітно, але російські моряки говорили більше англійською, ніж іспанською, тож журналісту довелося перекладати для кубинців.

Він побачив величезний вертолітний майданчик, солідну варту з моряків і протиракетну систему в носовій частині корабля.

“Я запитав про масивну гармату, і матрос відповів, що вона може стріляти снарядами на відстань 23 кілометри”, — зазначив репортер. Рівнем вище, де, мабуть, розташований вузол зв’язку, чергував російський солдат у тактичному спорядженні з автоматом на боці.

Також з борту фрегата Патрік бачив підводний човен “Казань”.

Оппман, перебуваючи на борту російського фрегата, згадав про те, що війна з Україною серйозно виснажила запаси російських військових кораблів.

Нагадаємо, раніше російські військові кораблі сфотографував пасажир круїзного лайнера. Тоді фрегат і судна, що його супроводжували, тільки прямували на Кубу.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *