Датському художнику, який надіслав музею порожні рами, сказали повернути гроші


Фото: X (Twitter) | Датському художнику, який подав порожні рами як витвір мистецтва, сказали повернути гроші

За словами художника, він не вкрав гроші у музею, а просто порушив контракт, а порушення контракту — частина роботи. Єнс Ханнінг закликав людей, які мають “такі жалюгідні умови праці, як і його”, робити те ж саме.

Related video

Датський художник взяв у музею сучасного мистецтва Kunsten у місті Ольборг 532 тисячі крон і представив порожні рами як свій твір мистецтва. Суд зобовʼязав його повернути кошти. Про це повідомляє The Guardian.

Єнс Ханнінг, художник-концептуаліст, чиї роботи зосереджені на владі та нерівності, отримав замовлення музею сучасного мистецтва Kunsten в Ольборзі, північна Данія, у 2021 році. Завданням було відтворити свою більш ранню роботу — дві скляні рамки, наповнені банкнотами, данськими кронами та євро. Робота відображала річний дохід у Данії та Австрії відповідно.

Єнс Ханнінг

Музей виділив близько 532 тисячі крон (61 500 фунтів стерлінгів) зі своїх резервів на відтворення картин, а також гонорар художнику в розмірі близько 40 тисяч крон. Але розпакувавши надіслані роботи, співробітники музею знайшли дві порожні рамки з написом “Take the Money And Run” (“Бери гроші та біжи”).

Згідно з угодою, художник мав повернути музею гроші після виставки, проте Ханнінг заявив, що не планує цього робити, а його нова інсталяція є протестом проти винагороди, яку йому запропонували за роботу.

Суд у Копенгагені зобов’язав художника повернути гроші, які йому позичили, проте у відповідь Єнс Ханнінг сказав, що йому все одно потрібно виплатити гонорар.

“Ми повинні ретельно думати про те, як ми витрачаємо наші кошти, і ми не витрачаємо більше, ніж можемо собі дозволити”, – сказав у коментарі Guardian директор музею Лассе Андерссон.

Тоді Ханнінг заявив данському радіо:

“Робота полягає в тому, що я взяв їхні гроші. Це не крадіжка. Це порушення контракту, а порушення контракту є частиною роботи”.

Художник закликав людей, які мають “такі жалюгідні умови праці, як і його”, робити те ж саме.

Нагадаємо, New York Post раніше повідомляв, що 23-річна Джесс Сміт зі США була здивована дізнавшись, що намисто, яке вона купила в комісійному магазині за 2 долари, насправді було втраченим витвором мистецтва вартістю 3000 доларів.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *