Hamster Combat: популярна в Україні гра може передавати дані російським спецслужбам

Фото: скриншот | Hamster Combat – виявилась російською грою

У грі “в хом’яка” можна отримати криптовалюту, лише натискаючи на екран. Ця гра належить російським розробникам та знаходиться за російською IP-адресою, що створює потенційні загрози для українських користувачів.

Related video

Сучасний світ криптовалют пропонує безліч ігор та застосунків, які обіцяють швидкий прибуток. Одним із популярних трендів стала гра Hamster Combat. В ній користувачі отримують криптовалюту за натискання по екрану. Однак, виявилося, що ця гра належить російським розробникам та знаходиться на російському IP. Про це розповідають у сюжеті “1+1”.

Гру Hamster Combat рекламують через Instagram, Tik Tok та Telegram. Багато українців активно діляться посиланнями на гру та знімають ролики, розповідаючи, як швидко можна заробити гроші. Hamster Combat – це проста клікер-гра, де гравці керують віртуальними хом’яками, заробляючи внутрішню валюту, яку потім можна обміняти на криптовалюту.

Інтерфейс Hamster Combat Фото: скриншот

Ті, хто вже спробував у неї пограти, кажуть, що Hamster Kombat копіює інший популярний застосунок: Notcoin, де так само треба заробляти монети, натискаючи на екран та міняючи ігрову валюту на крипту.

Цікаво, але на початку весни про гру ще ніхто не знав, а вже у квітні в неї грав понад мільйон користувачів: у Нігерії, Узбекістані та Росії. Україна була на четвертому місці.

Користувачка Х під ніком “злата прага”, яка одна з перших помітила, що гра про хом’яка зареєстрована у РФ, зазначила, що гра має російський домен. Це можна перевірити через сервіс, за допомогою якого можна дізнатися інформацію про доменне ім’я сайту, — WHOIS.

Гра Hamster Kombat має російський слід Фото: скриншот

Він показав, що Hamster Kombat зареєстрований RU-CENTER Group — одним із найбільших реєстраторів доменних імен і хостинг провайдерів, що входить у холдинг РБК. В іншій реєстрації про реєстранта чи адміністратора вказана російська столиця Москва.

Гра в хом'яка в Telegram – Hamster Kombat – має російський слід Фото: скриншот

Нині ця інформація про “хом’яка” недоступна.

Інформацію про Hamster Combat було видалено Фото: скриншот Чому російська гра є небезпечною

Російські компанії зобов’язані зберігати дані користувачів на території Росії на серверах і надавати їх державним органам на запит. Це означає, що особисті дані українських користувачів можуть бути використані для невідомих цілей силовиками та спецслужбами РФ. Аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Сергій Жуков зазначив, що як тільки діло вийде до виплат, тобто до виводу криптовалюти на банківські картки, то Telegram-бот отримає доступ або до банківської картки, або до криптогаманця. Це не перший подібний випадок, коли у РФ шпигують за українцями.

Сюжет про Hamster Combat

“Той же антивірус “Касперського”, який виявився замаскованою шпигунською програмою, що крав дані користувачів і ці дані зберігались на серверах в РФ”, — нагадав Жуков.

Нагадаємо, Фокус писав про те, які Android-додатки в магазині Google Play хакери можуть використовувати для атак.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *