Кожен п’ятий українець у Німеччині знаходить роботу, хоча у багатьох є освіта та навички, — дослідження

Фото: Al Jazeera | Переселенці в Німеччині

У Німеччині відкритих вакансій зараз більше, ніж за весь період з кінця Другої світової. Але українців спочатку відправляють на мовні курси, щоб згодом надати роботу, яка відповідає навичкам.

Related video

Європейські країни намагаються усунути дефіцит робочої сили завдяки українським біженцям, але це не вдається, хоча у багатьох переселенців є необхідна кваліфікація та освіта. Про це повідомляє Reuters.

Приплив мігрантів після масштабного російського вторгнення в лютому 2022 року міг би стати благом для східноєвропейських країн, де спостерігається гостра нестача робочої сили.

Однак через такі складнощі, як відсутність дитячих закладів і небажання визнавати професійні кваліфікації країн, що не входять до ЄС, вакансії залишаються вільними.

Складнощі з підтвердженням кваліфікації

Багатьом біженцям доводиться задовольнятися роботою, нижчою за рівень їхньої кваліфікації та освіти, без довгострокових перспектив кар’єрного зростання.

Світлана Чухил розраховувала пройти ліцензування в Польщі, щоб влаштуватися лікарем-ортопедом і фізіотерапевтом після того, як переїхала з України з двома дітьми. Однак у неї не виявилося якогось важливого документа

“Мене не можна було найняти лікарем або фізіотерапевтом без підтвердження кваліфікації”, — пояснила Чухіл в інтерв’ю журналістам.

Після стажування вона влаштувалася на дві роботи, не пов’язані з медициною, і водночас намагалася поєднувати напружений робочий графік із доглядом за доньками.

У Німеччині відкритих вакансій зараз більше, ніж за весь період з кінця Другої світової

За оцінками аналітичного центру Організації економічного співробітництва та розвитку, інтеграція згаданої групи біженців посприяла б розширенню ринку робочої сили в Європі та заповнила б дефіцит співробітників, що, зокрема, позначилося б на інфляційних процесах у ЄС.

У Німеччині — найбільшій економіці Європи, яка, за даними ООН, прийняла найбільше біженців з України, — кількість відкритих вакансій досягла найвищого рівня з кінця Другої світової війни.

Біженці в Берліні: мовні курси

Однак менше однієї п’ятої українських переселенців змогли працевлаштуватися: Берлін робить ставку на мовні курси, що згодом має допомогти біженцям знайти постійну роботу, яка відповідає навичкам.

Дослідження аналітичного центру з міграційної політики Minor, показало, що приплив переселенців з України може допомогти Німеччині.

44% біженців хочуть залишитися в Німеччині

Однак, за словами дослідника Ільдіко Паллмана, на практиці все впирається в брак знання місцевої мови.

“Нам терміново потрібне регулювання, яке б давало змогу всім тим, хто втік з України через війну, залишитися тут надовго”, — сказав Енцо Вебер, експерт з ринку праці Німецького інституту досліджень зайнятості (IAB).

За його словами, це б усунуло значні перешкоди не тільки для біженців, а й для роботодавців.

За опитуваннями, близько 44% із понад мільйона українських біженців хотіли б залишитися в Німеччині.

Нагадаємо, що останніх українських біженців переселили з круїзного лайнера MS Victoria у Шотландії.

Також повідомлялося, що українські біженці переїхали до США і відкрили ресторан.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *