Крайні праві та Марін Ле Пен: чотири похмурі сценарії майбутнього Франції

Фото: Getty Images | Протести проти Марін Ле Пен та її партії в Тулузі

Політичний експерт, який 20 років прожив у Франції, вважає, що успіх Марін Ле Пен та її правих націоналістів принесе хаос.

Related video

У Франції ультраправі з великим відривом виграли перший тур позачергових парламентських виборів 30 червня і опинилися за крок від влади. Ліва коаліція “Новий народний фронт” опинилася на другому місці, центристський альянс Емманюеля Макрона — на третьому місці, а правоцентристська партія Республіканців — 10% голосів. Уже почалися протести через перемогу Марін Ле Пен та її соратників і експерт Джонатан Міллер припускає, як далі розвиватимуться події. На його думку, на Францію чекає один із чотирьох похмурих сценаріїв, пише Daily Mail.

Другий тур виборів відбудеться 7 липня, він має остаточно визначити розподіл 577 місць у парламенті Франції.

Марін Ле Пен Фото: Getty Images

Залишилося п’ять днів, щоб врятувати не тільки президентство Емманюеля Макрона, а й політичну стабільність країни.

Сам Макрон визнав, що Франція може скотитися до заворушень, бунтів і навіть громадянської війни, якщо, що видається вельми вірогідним, Марін Ле Пен та її праві націоналісти отримають цими вихідними значну більшість у Національній асамблеї.

Паризькі магазини та урядові установи вже барикадують свої приміщення. Скасовано відпустку поліції.

У неділю ввечері 30 червня тисячі лівих демонстрантів вийшли на вулиці Парижа та інших французьких міст на знак протесту проти перемоги Ле Пен.

Протести проти Марін Ле Пен та її партії

Макрон уже розгубив свою більшість у Національній асамблеї через поспішно скликані загальні вибори минулої неділі, на яких його партію “Відродження” (раніше “Вперед!”) та її прихильників з коаліції принизила партія Ле Пен “Національне об’єднання” (RN).

Тепер французькі санкюлоти готуються знову проголосувати у другому, вирішальному турі, який визначить остаточний розподіл місць у парламенті.

“Опитування показують, що Макрон рухається до чергової нищівної поразки, а також до ймовірності кровопролиття або чогось гіршого, оскільки вкрай ліві агітатори повстають проти зростання підтримки правих”, — зазначає Міллер.

Протести проти Марін Ле Пен та її партії

Мільйони гостей, які приїхали на Олімпійські ігри, що розпочнуться трохи більше ніж за три тижні, можуть побачити вуличні бої, а не безтурботний натовп фанатів спорту.

Міллер вважає, що в кризі винен сам Макрон.

“Його часто називають реінкарнацією Наполеона, і він нарешті зустрів своє Ватерлоо. Звинувачувати в цьому йому слід тільки себе. Це було його власним примхливим рішенням розпустити Національну асамблею після того, як його партія показала слабкі результати на виборах до Європейського парламенту минулого місяця”, — зазначає Міллер.

Президент зробив ставку на те, що французькі виборці рішуче відвернуться від Ле Пен, коли справа дійде до загальних (а не європейських) виборів, — але він програв, причому з розгромом.

Тепер, на думку Міллера, існують чотири ймовірні сценарії розвитку подій у прийдешні вихідні і всі вони викликають тривогу.

Чотири сценарії розвитку подій у Франції після другого туру виборів

Перший сценарій — і найімовірніший — полягає в тому, що партія Ле Пен RN знову переможе, але їй не вдасться здобути абсолютної більшості. Це рецепт політичної катастрофи. Парламент Франції зануриться в хаос, а країна стане некерованою.

Чому? Тому що якщо уряд не буде сформовано, невиборча “Державна рада”, що складається з політиків, які вийшли на пенсію (багато хто з яких — союзники Макрона), контролюватиме ведення щоденної роботи уряду, але не матиме повноважень для впровадження нових заходів. Це означало б політичний параліч, фінансові потрясіння, розчарування виборців — і, цілком можливо, з огляду на дефіцит демократії, вуличні баталії.

Другий сценарій передбачає, що RN справді отримує абсолютну більшість і формує уряд — але це спричиняє широкомасштабне повстання крайніх лівих. Знову ж таки, можна очікувати широкомасштабного насильства, грабежів і нападів на поліцію. Ліві профспілки вже пригрозили страйком у разі перемоги RN, зупинивши громадський транспорт і державні служби. Сотні держслужбовців поклялися не підкорятися такому уряду, який вони називають “фашистським”.

Третій сценарій ще гірший. У ньому ліві прокладають собі шлях до більшості, укладаючи тіньові угоди за зачиненими дверима із залишками пошарпаної партії Макрона. Це також гарантує політичну нестабільність, оскільки стане ще одним кричущим докором демократичному вибору, зробленому виборцями. Незалежно від того, як саме буде досягнута перемога лівих, вона, найімовірніше, занурить країну у фінансову кризу, оскільки знервовані ринки облігацій позбавлять країну підтримки державного боргу, що становить майже 3 трильйони євро.

Емманюель Макрон і Марін Ле Пен Фото: RFI

Четвертий сценарій передбачає, що зневірений, загнаний у кут Макрон оголосить “надзвичайний стан” і захопить абсолютну владу відповідно до статті 16 Конституції — на тлі попереджень про збройний конфлікт.

“Я не перебільшую: навіть Макрон визнає, що Франція — це порохова бочка”, — вважає Міллер. Він нагадав, що в подкасті минулого тижня Емманюель Макрон заявив, що його політичні опоненти розпалюють напруженість між громадами і “підштовхують людей до громадянської війни”.

Нагадаємо, раніше Фокус писав, хто така Марін Ле Пен і як її партія “Національне об’єднання”, змінивши назву, намагалася позбутися скандального минулого.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *