Купили за 800 тисяч євро — полковник бундесверу продав держтаємницю спецслужбам РФ

Фото: keddr.com | Полковника бундсверу, підозрюваного в шпигунстві на користь РФ, було затримано наприкінці 2022 року

Крім полковника бундесверу, обвинувачення, за інформацією журналістів, може бути пред’явлено міністерці внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер.

Related video

У шостій колегії Вищого суду Берліна 13 грудня розпочався процес над 52-річним полковником бундесверу Карстеном Л., який очолював відділ безпеки Федеральної розвідувальної служби Німеччини (BND). Про це пише Bild.

Як повідомляє видання, полковника та його спільника, торговця алмазами й ексрядового бундесверу Артура Е., обвинувачують у державній зраді й розголошенні держтаємниці російським спецслужбам. Під час розслідування справи, що складається із 40 томів документів, передбачається проведення 51 судового засідання, які триватимуть до літа 2024 року.

Як пише видання, обвинувачення може бути пред’явлено міністерці внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер, яка на початку 2023 року позначила такі пріоритетні цілі для контррозвідки як розслідування правого екстремізму в країні. Так, як вважають експерти, вона дала можливість іноземним шпигунам почуватися вільно, оскільки вся увага спецслужб була сконцентрована на виявленні неонацистів і так званих “рейхсбюргерів”.

“Так Карстен Л. міг довго та безкарно передавати відомості російським спецслужбам”, — наголосив віцепрезидент бундестагу Вольфганг Кубікі.

Важливо Керівна коаліція Німеччини підписала угоду щодо бюджету-2024: чи є там гроші для України

Що відомо про зраду полковника бундесверу

Карстена Л. заарештували в Берліні 21 грудня 2022 року. За інформацією Bild, за зрадником у BND полювали тиждень, однак вирішальна інформація надійшла від спецслужби дружньої держави. Як пише Spiegel, спочатку Карстен Л. отримав доступ до закритого чату найманців ПВК “Вагнер”, зробив скриншоти й передав їх ФСБ. Потім він так само зробив 73 сторінки скриншотів внутрішніх чатів BND. Його спільник Артур Е. відвіз їх у Москву й отримав за це гроші.

Як повідомляють джерела в силових структурах, заарештований Карстен Л. був старшим співробітником надсекретного відділу технічної розвідки. Він мав доступ до всіх висновків BND, отриманих під час прослуховування телефонних розмов по всьому світу, а також до інформації, одержуваної від розвідувальних служб інших країн. Обвинувачений “передавав інформацію, отриману ним під час своєї професійної діяльності, російській розвідці”.

Однак експерт із міжнародної безпеки, колишній глава керівного штабу в Міністерстві оборони ФРН Ніко Ланге заявив, що шпигунський скандал не став для нього несподіванкою.

“Німеччина є найважливішою метою російської таємної війни в Європі”, — упевнений він.

Водночас у Федеральній розвідувальній службі Німеччини стурбовані, що ця людина може бути не єдиним російським агентом. За інформацією Bild, у BND вважають справу Карстена Л. одним із найсерйозніших випадків держзради в історії ФРН, а ступінь завданих збитків не можна виміряти. Водночас Карстен Л. відмовляється давати свідчення.

Важливо "Війна не скоро закінчиться": Німеччина має бути готова допомагати Україні більше, — Шольц

Фокус писав, що Німеччина збільшить допомогу Україні з 4 млрд євро до 8 млрд у 2024 році. Про це заявила міністерка з європейських справ країни Анна Лурманн.

Раніше, 28 листопада, Шольц пообіцяв зберегти військову підтримку України. Канцлер Німеччини зазначив, що не варто навіть уявляти, які наслідки чекають на Україну та Європу, якщо Росія здобуде перемогу у війні.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *