Летіла на рідкому кисні та нафті: у КНДР заявили, що її ракета вибухнула через нове паливо

Фото: KCNA | Кім Чен Ин спостерігає за запуском ракети

Спроба Північної Кореї вивести на орбіту супутник-шпигун закінчилася вибухом ракети. І в Пхеньяні вже заявили, що просто використовували абсолютно нове паливо, яке себе не виправдало.

Related video

Останній запуск супутника Північної Кореї закінчився вибухом у небі. Після чого уламки ракети-носія впали в Жовте море всього через кілька хвилин після старту. У КНДР уже заявили, що причиною аварії став новий двигун на “рідкому кисні та нафті”. Про це пише Reuters.

“Початковий аналіз показав, що причина несправності пов’язана з нещодавно розробленим рідиннопаливним ракетним двигуном, але наразі розслідують й інші можливі причини”, — йдеться в повідомленні державних ЗМІ Пхеньяна.

Вибух північнокорейської ракети

Хоча державні ЗМІ не назвали тип ракети і не опублікували фотографії, аналітики заявили, що вона, найімовірніше, відрізняється від ракети “Чолліма-1”, яку використали під час успішного запуску супутника в листопаді 2023 року.

Офіційні особи США і незалежні аналітики заявили, що “Чолліма-1”, судячи з усього, заснована на системах, розроблених для північнокорейських міжконтинентальних балістичних ракет з ядерними боєголовками, які зазвичай не використовують рідкий кисень через низькі температури, необхідні для зберігання.

Двигун на нафтовому паливі та рідкому кисні може вказувати на те, що Росія, яка торік пообіцяла допомогти супутниковій програмі Північної Кореї, могла надати допомогу, сказав Лі Чун Гин, почесний науковий співробітник Південнокорейського інституту науково-технічної політики.

“Навіть якщо Пхеньян зазнає невдачі, це величезний стрибок”, — сказав він, зазначивши, що деякі з космічних ракет Південної Кореї були спочатку розроблені спільно з Росією кілька десятиліть тому і використовують аналогічну технологію. “Росія — найсильніша країна в галузі рідкого киснево-гасового палива, і наші ракети “Наро” і “Нурі” використовують його завдяки технічному співробітництву з Росією”, — зазначив Лі.

Рідкий кисень кипить за -183°C і потребує спеціального сховища та обладнання. Це може пояснити, чому Північна Корея провела кілька статичних випробувань ракет наприкінці минулого року, додав він.

“Дуже складно розв’язати проблеми нестабільності згоряння в цій паливній системі і застосувати матеріали та деталі, здатні витримувати екстремально низькі температури”, — сказав Лі.

Російські експерти відвідали Північну Корею, щоб допомогти в реалізації супутникової та ракетно-космічної програми, повідомляє агентство Yonhap з посиланням на неназваного високопоставленого представника міністерства оборони Південної Кореї.

Військові Південної Кореї заявили, що Північній Кореї може знадобитися деякий час, перш ніж вона зможе повторити спробу запуску.

Нагадаємо, Північна Корея повідомила Японію про те, що вона планує запустити ракету для розгортання супутника. Так офіційний Пхеньян дав зрозуміти, що спробує відправити другий шпигунський зонд на орбіту через кілька місяців після першого успішного запуску.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *