В Італії вивергаються вулкани Етна і Стромболі: влада попереджає, що ситуація може погіршитися (відео)

Фото: Twitter/X Architecture & Tradition | Виверження Етни не завадило концерту класичної музики

На острові Сицилія закрили аеропорт Катанії, а агентство цивільної оборони Італії оголосило найвищий рівень небезпеки.

Related video

В Італії почали вивергатися одразу два вулкани: Етна біля Катанії та Стромболі на північному узбережжі Сицилії. Вулиці та автомобілі вкрив шар чорного попелу. Про це повідомляє Reuters.

Активність Етни, найвищого в Європі вулкана, значно зросла за останній тиждень. Національний інститут геофізики і вулканології в Катанії повідомив, що викид попелу з вулкана Етна сягнув висоти в 4,35 кілометра.

У результаті більша частина повітряного простору поблизу вулкана була змушена закритися для пасажирських літаків. Аеропорт повідомив, що нормальне обслуговування відновиться тільки до вечора п’ятниці і то, якщо Етна не почне вивергатися знову. Наразі в аеропорту Катанії скасовано щонайменше 90 вихідних і вхідних рейсів, що ускладнило роботу приблизно 15 000 пасажирів. Тільки Ryanair була змушена скасувати 42 рейси — це найвищий показник серед усіх авіакомпаній.

Виверження Етни

Департамент цивільного захисту Італії попередив, що це не разова подія. І вулкани продовжать вивергатися.

“Італія, поряд з Ісландією, має найбільшу концентрацію активних вулканів у Європі і є однією з перших країн у світі за кількістю жителів, схильних до вулканічного ризику. На півдні Італії розташовані активні або потенційно активні вулкани з різним ступенем небезпеки”, — йдеться в заяві.

У департаменті порадили місцевим жителям і туристам дотримуватися інструкцій органів цивільної оборони і не наближатися до кратерів вулканів, оскільки це небезпечно, навіть коли немає видимих вивержень. Активний вулкан може викинути хмару гарячого газу в будь-який момент.

Виверження Етни

Мер Катанії Енріко Трантіно також видав указ, що забороняє місцевим жителям користуватися двоколісними видами транспорту протягом 48 годин. Він також встановив обмеження швидкості в 30 км/год через потенційну небезпеку їзди по попелу.

Етна — не єдиний вулкан, що створює проблеми. Вулкан Стромболі, що розташований на одному з Еолійських островів, розташованих на північний схід від Сицилії, користується популярністю у туристів, особливо влітку. Стромболі — крихітний острів: його площа становить лише 12 квадратних кілометрів, а висота — 924 метри.

Виверження вулкана Стромболі

Він являє собою вершину вулкана, який здебільшого перебуває під водою, але є одним із найактивніших на планеті. Він практично безперервно вивергається протягом останніх 90 років.

Востаннє Стромболі вивергався 2022 року і тоді обійшлося без жертв. Однак виверження 2019 року призвело до загибелі 35-річного туриста з Мессіни і змусило майже 30 туристів стрибнути в море заради безпеки.

Місцева влада вже повідомила, що з жерла Стромболі вилився потік лави, що сповз у море й утворив двокілометровий стовп пари.

Влада Італії попередила, що “сейсмічний сигнал залишається на дуже високому рівні”, і ситуація може погіршитися.

Нагадаємо, наразі вчені з Великої Британії досліджують комплекс вулканів Суфрієр-Хілс, який розташовується в південній частині карибського острова Монтсеррат. Дослідники намагаються дістатися до майже необмеженого джерела геотермальної енергії, а також таких важливих металів, як мідь, літій, золото та багатьох інших.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *