Вибори у США — Трампу можуть заборонити балотуватися — деталі

Фото: CNN | Дональд Трамп, 45-й президент США

За даними агентства AP, у Штатах вперше з 1868 року розглянуть значення і застосування 14-ї поправки до Конституції, яка забороняє брати участь у повстаннях і заколотах.

Related video

Верховний суд Сполучених Штатів розгляне питання про можливу дискваліфікацію колишнього президента Дональда Трампа від участі у внутрішньопартійних виборах (праймеріз) Республіканської партії у зв’язку з 14-ю поправкою до Конституції, що забороняє участь у “повстанні або заколоті”. Про це повідомляє агентство Associated Press.

Суть справи криється в апеляції Трампа на рішення Верховного суду штату Колорадо, який на підставі цієї поправки заборонив участь колишньому президенту у внутрішньопартійних виборах штату через події 6 січня 2021 року, пов’язані зі штурмом Капітолія прихильниками Трампа.

“Підкреслюючи терміновість справи, аргументи будуть представлені 8 лютого, під час зимових канікул, які зазвичай для суддів тривають майже місяць. Стислі терміни можуть дати змогу суду винести рішення до “Супервівторка” 5 березня, коли за один день буде розіграна найбільша кількість делегатів, зокрема в Колорадо”, — ідеться в повідомленні AP.

Це рішення Верховного суду США являє собою перший такий випадок розгляду значення і застосування 14-ї поправки з моменту її ухвалення майже одразу після Громадянської війни в 1868 році. Вона забороняє обіймати державні посади особам, які брали участь у повстанні або заколоті.

Минулого місяця Верховний суд Колорадо з перевагою в 4–3 голоси ухвалив, що Трамп не повинен бути включений до бюлетеня для голосування на республіканських праймеріз. Це рішення стало першим випадком, коли 14-ту поправку було використано для того, щоб не допустити претендента на посаду президента до голосування. Аналогічне рішення також ухвалили в штаті Мен.

Важливо Українці "почуваються покинутими": у Європі готуються до президентства Трампа, — ЗМІ

Нагадаємо, 30 грудня у FT поділилися прогнозом на 2024 рік. У виданні переконані, що на виборах у США переможе Джо Байден.

Нагадаємо також, якщо наступним президентом Сполучених Штатів Америки буде Дональд Трамп, то політика щодо України зміниться. Про це раніше повідомляв президент Володимир Зеленський.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *