Вибухи у Чехії – склади боєприпасів у Врбетіце підірвали агенти ГРУ Петров і Боширов

Фото: Скриншот | Агенти ГРУ РФ Руслан Боширов, Олександр Петров

Місцева поліція оголосила про завершення слідства щодо вибухів на складах зброї у Врбетіце. Правоохоронці довели причетність співробітників російської військової розвідки, однак обвинувачення висунути їм не можуть.

Related video

Правоохоронні служби Чехії завершили розслідування справ, пов’язаних із вибухами на складах боєприпасів у Врбетіце, які сталися 16 жовтня і 3 грудня 2014 року. Поліція вважає, що вибухи влаштували співробітники Головного розвідувальне управління (ГРУ) Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації. Про це йдеться у повідомленні чеської поліції.

Мотивом злочину слідство називає спробу не допустити постачання зброї та боєприпасів до регіонів, де проводить операції російська армія.

За даними Національного центру боротьби з організованою злочинністю, до вибухів причетні співробітники ГРУ з “підрозділу 29155, призначеного для проведення диверсійних операцій за кордоном”. Місцеве видання 420on.cz написало, що це російські агенти ГРУ Олександр Петров і Руслан Боширов (справжні імена — Олександр Мішкін і Анатолій Чепіга).

Чеські правоохоронці не висуватимуть їм обвинувачень, оскільки підозрювані перебувають у Росії та їх кримінальне переслідування неможливе.

“Для подальших дій бракує деякої інформації, особливо щодо переміщення окремих членів ГРУ на території Чеської Республіки, на складах у Врбетіце. Можна лише припускати, які завдання виконували окремі члени, які перебували в Чехії та сусідніх країнах, або скільки інших військовослужбовців російських збройних сил та їх колабораціоністів брали участь у нападі”, — повідомляє поліція.

У відомстві поінформували, що до розслідування цієї справи долучалася слідча група з Великої Британії. Також чеські правоохоронні органи тісно співпрацювали з колегами з України та США.

У поліції додали, вибухи у Врбетіце — це не поодинокий випадок, а частина довгострокової операції російської військової розвідки на території ЄС та України.

Вибухи на складах у Врбетіце: що відомо

16 жовтня і 3 грудня 2014 року на складах боєприпасів у комплексі в селі Врбетіце на сході Чехії сталися вибухи. Внаслідок першого загинули дві людини. Ліквідація наслідків вибухів тривала до 13 жовтня 2020 року. Завдані збитки оцінюють у мільярд чеських крон.

У квітні 2021 року чеська влада звинуватила російські спецслужби і оголосила в розшук Олександра Петрова і Руслана Боширова. Серед версій причини вибухів називали те, що на складах зберігалася зброя, яку мали поставити в Україну.

Після звинувачень із Чехії вислали 18 російських дипломатів, Росія у відповідь вислала 20 чеських дипломатів і внесла Чехію до списку “недружніх країн”.

Хто такі Петров і Боширов

За даними журналіста-розслідувача проєкту Bellingcat Христо Грозєва, Олександр Петров і Руслан Боширов є співробітниками елітного підрозділу російської розвідки, який спеціалізується на диверсійній роботі за межами Росії.

Фото: колаж Фокус

Підрив складів боєприпасів у Чехії — не єдина справа, у яких підозрюють російських агентів. Вони причетні до кампанії політичної дестабілізації в Молдові у 2016 році, брали участь у демонстраціях на підтримку незалежності Каталонії у 2017 році. Також їх підозрюють у спробі отруєння “Новачком” Сергія і Юлії Скрипалів у 2018 році у Солсбері.

Нагадаємо, 2 березня очільник Bellingcat Христо Грозєв заявив, що Петров і Боширов могли планувати вбивство Володимира Зеленського. Операцію з ліквідації президента України російські спецслужби почали задовго до початку повномасштабного вторгнення. За інформацією Грозєва, українським спецслужбам вдалося вистежити агентів ГРУ і прослухати всі їхні розмови.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *