Зсув ґрунту зніс ціле село: у Папуа-Новій Гвінеї загинули близько 2000 осіб

Фото: CGTN | Зсув ґрунту знищив ціле село в Папуа-Новій Гвінеї

Рятувальники не можуть дістатися до віддаленої провінції Енга, де стався катаклізм. Тож ті, хто вижив, намагаються врятувати своїх близьких, копаючи руками і лопатами.

Related video

Унаслідок масивного зсуву ґрунту, який зійшов у Папуа-Новій Гвінеї в ніч проти 24 травня у високогірній провінції Енга могли загинути 2000 осіб. До катастрофи в цьому районі проживало близько 3800 осіб. Про це повідомляє CNN.

Місцеві жителі були приголомшені після того, як тонни каміння і бруду обрушилися на їхні будинки, поки вони спали. Рятувальники щосили намагалися дістатися до такої віддаленої частини країни, яка і без того є однією з найбідніших країн Океанії, не залишаючи місцевим жителям іншого вибору, окрім як розкопувати схил гори, який обвалився, будь-якими наявними у них інструментами.

Одна з місцевих мешканок розповіла, що внаслідок катастрофи вона втратила понад десяток членів сім’ї.

“18 членів моєї сім’ї поховані під уламками і землею, на яких я стою, і набагато більше членів сім’ї в селі, яких я не можу знайти. Я нічого не можу зробити, щоб їх врятувати”, — розповіла жінка.

Зсув ґрунту знищив ціле село в Папуа-Новій Гвінеї Фото: CGTN

Незабаром після того, як сталася катастрофа, Організація Об’єднаних Націй заявила, що загинуло близько 100 осіб. Пізніше це число було збільшено до 670, за оцінками глави місії Міжнародної організації з міграції (МОМ) у країні.

Однак, згідно з останнім прогнозом агентства з надзвичайних ситуацій Папуа-Нової Гвінеї, ця цифра може бути істотно занижена.

“Зсув поховав живцем понад 2000 осіб і завдав серйозних руйнувань будівлям і продовольчим садам, а також серйозно вплинув на економічне життя країни”, — заявила Лусете Ласо Мана, виконувачка обов’язків директора Національного центру зі стихійних лих, у листі до ООН.

Зсув ґрунту знищив ціле село в Папуа-Новій Гвінеї

При цьому ситуація залишається нестабільною, оскільки зсув продовжує повільно переміщатися, створюючи постійну небезпеку як для рятувальних команд, так і для тих, хто вижив. До того ж головна автомагістраль у цей район була повністю заблокована зсувом.

Жюстін МакМехон, директорка глобального гуманітарного агентства CARE International у Папуа-Новій Гвінеї, заявила, що повна кількість загиблих “поки невідома, оскільки було виявлено лише кілька тіл”. За її словами, будинки поховані під шаром землі глибиною до 8 метрів. І до жертв просто неможливо дістатися.

Тому місцеві жителі намагаються врятувати своїх близьких, копаючи лопатами, вилами та руками.

Зсув обрушився на віддалене село Каокалам, приблизно за 600 кілометрів на північний захід від столиці Порт-Морсбі, приблизно о 3 годині ночі за місцевим часом у п’ятницю. Він був розміром із чотири футбольні поля.

Понад 150 будинків в іншому селі Ямбалі були завалені землею і камінням.

У Папуа-Новій Гвінеї, маленькій державі в Океанії, в південно-західній частині Тихого океану, що займає східну частину острова Нова Гвінея, проживає близько 10 мільйонів людей. Велика гориста місцевість і відсутність доріг ускладнили доступ до постраждалого району. Неясно, що стало причиною зсуву ґрунту, але експерти вважають, що він зійшов через велику кількість опадів.

Нагадаємо, раніше Фокус писав про те, що наймасштабніший зсув трапився на Алясці понад мільйон років тому. Його площа склала понад 16 квадратних кілометрів. Сьогодні збережений обсяг зсуву ґрунту становить всього трохи більше 9 000 кубічних кілометрів.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *