Будуть зміни: у МВС відреагували на зростання кількості нелегальної зброї

Фото: Ілюстративне фото | Реєстрація зброї – у МВС чекають прийняття відповідного закону

Правоохоронців турбує вогнепальна зброя, яка є на руках в українців-учасників війни проти РФ. Тому очікують якнайшвидшого прийняття змін до відповідного закону, щоб впорядкувати це питання.

Related video

Заступник міністра МВС Леонід Тимченко прокоментував ставлення міністерства до нелегальної зброї, якою володіють українці. Також він роз’яснив новації законопроєкту, який вносить зміни у процедуру декларування. Про це повідомила пресслужба “Урядового порталу”.

Тимченко зауважив, що через війну у громадян є все більше вогнепальної зброї. Ідеться про українців, які беруть участь у захисті країни від російської агресії, наголосив чиновник. З його слів, незаконну зброю регулярно виявляють працівники Нацполіції та Держприкордонслужби. Щоб упорядкувати цю ситуацію, очікують прийняття законопроєкту №9538 від 28 липня 2023, який вже схвалений Кабміном.

Згідно з законопроєктом, цивільні, які беруть участь у бойових діях проти РФ, повинні задекларувати зброю та зареєструвати її у спеціальному реєстрі. При цьому потрібно врахувати, що ідеться про певні калібри зброї:

  • нарізна вогнепальна зброя калібру до 12,7 мм;
  • гладкоствольна вогнепальна зброя калібру до 23 мм;
  • відповідні боєприпаси до них.

Законопроєкт про реєстрацію вогнепальної зброї – вебпортал ВРУ Фото: Офіційний вебпортал парламенту України

МВС чекає внесення змін до Закону “Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України”. Після цього розроблять спеціальний порядок декларування та правила поводження зі зброєю, якого повинні будуть дотримуватись всі українці

Зазначимо, з 23 червня запрацював Єдиний реєстр зброї — про це повідомив міністр Ігор Клименко на сторінці Facebook. Чиновник пояснив: поки що функціонування реєстру дещо обмежене — тут можна отримати інформацію про власну зареєстровану зброю. При цьому він анонсував, що планують створити Електронний кабінет, через який українці зможуть провести реєстрацію самостійно, не виходячи з дому.

Нагадуємо, адвокат Дмитро Лазебний прокоментував початок роботи Єдиного реєстру зброї. На його думку, подібна новація максимально нівелює “корупційну складову” та розширює кількість електронних послуг, які стали доступні громадянам.

Між тим у ЄС хвилюються щодо можливої контрабанди зброї з України. Щоб захистись, пропонують створити у Молдові спеціальний хаб, який займатиметься цим питанням.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *