Демографія України — тільки половина біженців повернеться додому

Фото: Getty Images | Українські біженці

За словами директорки Інституту демографії Елли Лібанової, українська діаспора за кордоном зможе забезпечити своїй країні інвестиції та сформувати позитивний образ України.

Related video

Україна зможе повернути лише половину біженців або”військових мігрантів”, які виїхали з країни після початку повномасштабного вторгнення РФ. Про це повідомила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи Елла Лібанова під час виступу на форумі Human capital UA.

“Частина військових мігрантів повернеться. Сподіваюся, що зможемо повернути половину. Більше — навряд чи”, — сказала вона.

Крім того, Лібанова зазначила, що діаспора — це не тільки українські сім’ї, які виїхали з країни кілька поколінь тому. Але й ті, хто покинув Україну після 24 лютого 2022 року. Вони також можуть принести користь своїй Батьківщині, перебуваючи за кордоном.

“Вони можуть забезпечити нам не тільки інвестиції, не тільки в цьому їхня цінність. Головне, щоб вони формували позитивний імідж України та українців за кордоном”, — зазначила Лібанова.

Також Лібанова зазначила, що в Україні необхідно займатися питаннями зайнятості та працевлаштування населення. Це стосується не тільки військовослужбовців, які після війни повернутися до мирного життя, а й теперішніх дітей. Доведеться перебудовувати економіку. На думку експерта, варто орієнтуватися на розвиток сфер, пов’язаних з інформаційними технологіями.

Крім того, як зазначила Лібанова, важливу роль відіграє й освіта. За її словами, чим вищий рівень освіти, тим більше людина працює і залучена в економіку.

Форум Human capital UA (ознайомитися з думкою Лібанової можна на 2 годині 50 хвилині)

На початку жовтня повідомлялося, що у Швейцарії обіцяють платити біженцям до 4 тисяч євро за від’їзд на Батьківщину. Хоча зараз складно спрогнозувати, коли в Україні закінчиться війна, влада Швейцарії вважає, що українські біженці почнуть повертатися додому у 2024 або 2025 році.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *