На Україну чекає глобальний дефіцит лікарів до 2030 року, — Ляшко

Фото: УНІАН | Ризик дефіциту кадрів поширюється на більшість країн світу

За словами глави МОЗ, уже на 2023 рік потрібне держзамовлення для навчання в медичних вишах лікарів, яких випустять у 2030, 2031 і 2032 роках.

Related video

У МОЗ попередили, що до 2030 року в Україні очікується суттєвий дефіцит медичних працівників різних спеціальностей. Про це в коментарі “Комерсант Український” розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Важливо В Україні вдвічі зросла кількість встановлених діагнозів ПТСР, — МОЗ

За його словами, стратегія Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) допускає глобальний дефіцит кадрів у сфері медичних послуг до 2030 року. Такий ризик поширюється на більшість країн світу, і особливо ті, де відбуваються збройні конфлікти.

“Лікарів готують не рік чи два. Ми говоримо про шість років дипломної підготовки, інтернатуру та професійний розвиток під час усього професійного життя”, — пояснив Ляшко.

За його словами, вже на наступний рік необхідне державне замовлення для навчання в медичних вишах такої кількості лікарів, яку випустять у 2030, 2031 і 2032 роках для поповнення можливого дефіциту кадрів.

Він також додав, що МОЗ веде тісну співпрацю з Мінсоцполітики щодо демографічної стратегії, щоб скласти уявлення про чисельність населення на території України. Важливо зробити висновок про те, чи будуть це люди похилого віку або молоде покоління.

Міністр уточнив, що зараз складно сказати, в яких областях України найбільше не вистачає лікарів через воєнний стан.

“Ми не можемо порівнювати наявність медичних працівників за 30 км від лінії фронту, і, наприклад, у Закарпатській області, — пояснив Ляшко. — Зовсім інші специфіки. І тому, ми не можемо говорити про те, що десь не вистачає по регіонах”.

Нагадаємо, що учасникам бойових дій держава гарантує певні пільги щодо медицини, комунальних платежів і навчання.

Також повідомлялося про те, як українська охорона здоров’я долає жахи війни, попри обстріли лікарень.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *