Офіційно «помер»: житель Миколаївщини постраждав через плутанину з документами (відео)

Фото: Суспільне | Олександр Кузьмін розповів про проблеми після смерті однофамільця

Повний тезка Олександра Кузьміна вчинив крадіжку у кримському магазині, з’ясували юристи. Тепер магазин намагається стягнути ці кошти з людини, яка не має жодного стосунку до злочину.

Related video

Житель Миколаївської області у 2020 році дізнався, що на його ім’я органи державної влади видали свідоцтво про смерть. Крім того, з’ясувалось, що він повинен сплатити певну суму через крадіжку, яка сталась багато років тому. До всього, виконавча служба заблокувала його рахунки і чоловік не може влаштуватись на роботу, не стоїть на військовому обліку і не може отримати нові документи, які повернуть йому “життя”. Про ситуацію, яка склалась через плутанину в органах влади, розповіли на порталі “Суспільне”.

Журналісти поспілкувались із 49-річним Олександром Кузьміним, який живе у Миколаївській області. Чоловік розповів про однофамільця, який вчинив крадіжку десять років тому в Криму. Потім цей “двійник” помер, але для податкової служби, як з’ясувалось, “помер” саме співрозмовник “Суспільного”. Він не може змінити ідентифікаційний код, встати на військовий облік, відкрити або розблокувати рахунок у банку. Причина такої ситуації — плутанина, яка чомусь сталась під час давнього судового розгляду та оформлення свідоцтва про смерть.

Кузьмін показав журналістам свідоцтво про смерть свого повного тезки. У документі вказано його прізвище, ім’я, по батькові і день народження, також співпадає ідентифікаційний код. Але цей чоловік жив і помер у Голій Пристані на лівобережжі Херсонщини. Дата смерті — 10 листопада 2015 року.

Проблема з документами — свідоцтво про смерть громадянина Кузьміна Фото: Суспільне

Згодом чоловік отримав повідомлення, що його рахунок заблоковано. Крім того, надійшов виконавчий лист, у якому ішлося про те, що він начебто має відшкодувати певну суму грошей. Ще один запит показав, що повний тезка колись вчинив крадіжку у Феодосії — вкрав телефон “Самсунг”, 15 кг курячих гомілок та інші товари, які продавались у місцевому магазині.

Проблема з документами — виконачий лист на громадянина Кузьміна Фото: Суспільне

Проблема з документами — судовий вирок на громадянина Кузьміна Фото: Суспільне Проблема з документами — що каже юрист та представники влади

Адвокат Олександра пояснив, що плутанина могла статись під час судового розгляду та виконавчого провадження. У якийсь момент надійшов запит від одного державного органу до іншого. Тоді видали інформацію про повного тезку, але вказали ідентифікаційний код та паспорті дані саме його клієнта. Крім того, свідоцтво про смерть видавалось з порушеннями, встановив юрист. На якомусь етапі ця плутанина мала б з’ясуватись, але через незбагненний збій цього не сталось, ідеться у репортажі журналістів.

Медіа звернулось до Південно-східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, щоб свідоцтво про смерть визнали недійсним — але відповіді поки що немає. Крім того, податкова відповіла, що змінити ідентифікаційний код не можуть, бо він видається один раз на все життя.

Тим часом Кузьмін не може відновити рахунки, у нього відібрали військовий квиток.

“Моя справа зараз в архіві, забрали в мене військовий квиток і сказали, принесеш довідку з суду, що це твоє, і ми тобі повернемо. Просто одна людина внесла халепу. О тепер ті, хто це вніс, білі і красиві. А в мене головний біль”, — поскаржився Кузьмін журналістам.

Проблема з документами — історія Олександра Кузьміна

Зазначимо, раніше Фокус розповідав про наслідки, які матиме громадянин в разі проблем з документами під час мобілізації. Зокрема, юристка Олександра Капітула пояснила, що таку людину можуть оштрафувати на суму до 25,5 тис. грн.

Нагадуємо, у червні у медіа пояснили, за якими ознаками можна розпізнати шахрая в інтернеті. У іншій статі розповіли про туриста, який через проблеми з документами постраждав на 4 тис. дол.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *