Пенсія в Україні — кому можуть зупинити виплати з 1 квітня і що робити

Фото: mind.ua | Частині пенсіонерів в Україні навесні зупинять виплати (ілюстративне фото)

Частина пенсіонерів має пройти фізичну ідентифікацію у відділенні ПФУ або “Ощадбанку”. Ті, хто не може прийти особисто, можуть підтвердити особу онлайн.

Related video

Частина українських пенсіонерів може втратити виплати вже з 1 квітня. У тому, кому це загрожує та як уникнути такої проблеми, розібрались журналісти Today UA.

Хто може втратити пенсію?

Припинити виплати можуть пенсіонерам, які не пройдуть фізичну ідентифікацію. Це стосується українців, які мали статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО) до 24 лютого 2022 року й отримують гроші через “Ощадбанк”.

Під час пандемії коронавірусу ідентифікацію не вимагали, але з липня 2023 року ситуація змінилася. Усі пенсіонери з зазначеної категорії мали пройти процедуру до 31 грудня, але уряд подовшив цей термін на три місяці. Тобто ідентифікуватись можна до 31 березня 2024 року.

Як пройти ідентифікацію?

Для цього потрібно особисто прийти у відділення Пенсійного фонду за місцем проживання або “Ощадбанку”. З собою необхідно взяти документи, які підтверджують особу, та пенсійне посвідчення.

Для пенсіонерів, які не можуть особисто з’явитись у відділенні ПФУ або банку, запровадили окрему опцію. Ідентифікуватись можна онлайн — через відео.

Для цього потрібно зайти на сайт Пенсійного фонду та обрати на верхній панелі вкладку “Ідентифікація в режимі відеоконференцзв’язку”. Потім необхідно слідувати рекомендаціям на самому порталі.

Що буде, якщо не ідентифікуватись до 31 березня?

Пенсіонерам, які не пройдуть фізичну ідентифікацію, зупинять виплати. Пенсію не скасовуватимуть, а саме призупинять. Тобто гроші надходитимуть на особистий рахунок, але банк їх не надсилатиме на картку особи.

Після того, як пенсіонер пройде ідентифікацію, виплати відновлять. Гроші мають виплатити з дати, коли перерахування було заморожене.

Нагадаємо, також у березні відбудеться індексація пенсій в Україні. Деяким пенсіонерам підвищать виплати на 1000 гривень.

У 2024 році в Україні збільшився страховий стаж для виходу на пенсію. Однак деякі громадяни можуть піти на відпочинок достроково.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *