Погодинні графіки відключення світла: в «Укренерго» назвали умови, за яких це станеться

Фото: УНІАН | Погодинні графіки відключення електроенергії для населення можуть повернутися

За словами Володимира Кудрицького, такий сценарій можливий за двох умов: збільшення дефіциту в енергосистемі і якщо він буде безперервним протягом доби.

Related video

В Україні наразі застосовуються графіки обмеження постачання електроенергії лише для промисловості та бізнесу, але не для побутових споживачів. Однак якщо ситуація в енергосистемі погіршиться, то можливе повернення до графіків погодинних відключень. Про це заявив голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький на брифінгу у п’ятницю 10 травня.

“Виникає дуже багато питань, чому не обмежують населення, а обмежують тільки бізнес. Є певний порядок застосування обмежень, і він визначає і черговість, і формат таких обмежень”, — пояснив очільник “Укренерго”.

Кудрицький наголосив, що за умови збільшення дефіциту в енергосистемі і його безперервності протягом доби, буде застосовуватися інший графік, а саме графік погодинних вимкнень. Він пояснив, що в такій ситуації “Укренерго” встановлює ліміти споживання для кожної області, а обленерго розподіляють ці ліміти на кожного споживача.

“Це коли “Укренерго” доводить до кожної області ліміт споживання, й обленерго розподіляють його по кожному споживачу”, — розказав він.

На його думку, лише відключень світла для промисловості та бізнесу, які діють уже декілька днів поспіль, може бути недостатньо для балансу в енергосистемі. Кудрицький зауважив, що зараз Україна є залежною від імпорту та аварійної допомоги країн-партнерів. Через те, що вночі імпорту майже немає, виникає дефіцит і в нічні години.

Він уточнив, що за умов сонячної погоди у денні години дефіцит компенсується внаслідок активної роботи сонячних електростанцій.

Очільник “Укренерго” додав, що цьогоріч масштаб російських атак на українську енергосистему вже перевершив масштаб сезону 2022-2023 років. Особливо більше стало пошкоджень внаслідок атак дронів-камікадзе.

Нагадаємо, 9 травня народний депутат, член парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко заявив, що Кабмін має намір підвищити тариф на світло для населення до 4 грн/кВт-г вже з червня цього року.

10 травня заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук повідомила, що в уряді не відкидають можливості зростання тарифів на світло, але остаточне рішення наразі не ухвалене.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *