Статки генерала СБУ – столична нерухомість кіберрозвідника коштує $25,5 млн – відео

Фото: пресслужба СБУ | Бригадний генерал Ілля Вітюк

В офіційній декларації Іллі Вітюка зафіксовано, що квартира преміумкласу у Печерському районі Києва придбана його родиною за 12,8 мільйонів гривень, що майже вдвічі менше за її ринкову вартість.

Related video

Журналісти-розслідувачі проєкту “Слідство.Інфо” знайшли інформацію про купівлю дружиною головного кіберрозвідника, начальника департаменту кіберзахисту СБУ Іллі Вітюка квартири преміумкласу у Печерському районі столиці. Про це вони розповіли у відео, яке розмістили 4 квітня на власному YouTube-каналі “Розслідування, репортажі, викриття”.

За даними журналістів, ринкова вартість такої квартири площею 195 квадратних метрів, яку Юлія Вітюк придбала у грудні 2023 року, становить понад 20 мільйонів гривень, або близько 3 тисяч доларів за 1 квадратний метр. За підрахунками розслідувачів “Слідство.Інфо”, дружина начальника кіберрозвідки СБУ мала сплатити за придбану квартиру без ремонту щонайменше 585 тисяч доларів, або 21,5 мільйона гривень за курсом на момент купівлі житла. Квартира з ремонтом у цьому самому житловому комплексі може коштувати майже 60 мільйонів гривень.

Проте, як повідомляють журналісти проєкту “Слідство.Інфо”, в офіційній декларації самого Іллі Вітюка зафіксовано, що ця квартира придбана його родиною за 12,8 мільйонів гривень, що майже вдвічі менше за її ринкову вартість.

Фото: Скріншот

Проте розслідувачі зазначають, що навіть за таку суму начальник департаменту СБУ не мав би змогу купити таке житло, бо його річна зарплата становить 1,8 мільйонів гривень. Щоправда, його дружина має бізнес, який вона відкрила невдовзі після того, як її чоловік обійняв теперішню посаду.

Про діяльність свого ФОП і про дороговартісну квартиру Юлія Вітюк відмовилася спілкуватися із журналістом. Єдине, що вдалося дізнатися розслідувачам, що дружина головного кіберрозвідника як підприємець, що надає юридичні послуги, мала у 2022 році прибуток у розмірі 9,5 мільйонів гривень, а у 2023-му — 13,4 мільйонів гривень. Проте відомостей щодо адреси або контактних даних підприємства, а також інформації про клієнтів ФОП Вітюк Ю.В. журналісти у відкритому доступі не знайшли. При цьому з декларації самого Вітюка журналісти дізналися, що його дружина торік народила дитину, тож і в декреті вона змогла заробляти такі непогані гроші.

До того ж, мати Іллі Вітюка, крім нерухомості у Тернополі і Броварах, має квадратні метри у столичних житлових комплексах — на Дніпровській набережній і у середмісті Києва. Загальна вартість лише київських квартир Наталії Вітюк, яка працює лікарем, становить майже третину мільйонів доларів, або 4 мільйона гривень за курсом на момент придбання житла. Жінка теж не була готова обговорювати питання, звідки в неї гроші на столичну нерухомість, і на подальші двінки журналістів вона, так само як і Юлія Вітюк, не відповідала.

Що відомо про Іллю Вітюка

Ілля Вітюк пройшов протягом 12 років шлях від оперативного працівника до керівника у різних підрозділах, у тому числі у контррозвідці. Має звання бригадного генерала, яке йому присвоїв вже у цьому році президент України.

Як повідомляють у СБУ, фахівці департаменту, який очолює Вітюк, вже після повномасштабного вторгнення відбили понад 10 тисяч кібератак, а у березні цьогоріч заблокували поставки складових до виробництва російських ударних дронів типу “шахед” і крилатих ракет.

Ілля Вітюк на зв’язок з редакцією “Слідства Інфо” не вийшов, тож журналісти надіслали офіційний запит у СБУ стосовно майнового стану посадовця. Відповідь можна побачити на скрині.

Фото: Скріншот

Проте вже наразі журналісти зауважують, що заможність родини зростала разом з кар’єрою самого Вітюка. Водночас вони помітили, що декларація начальника департаменту кіберзахисту СБУ зникла з сайту НАЗК у день публікації розслідування проєктом “Слідство.Інфо”.

На думку Павла Демчука, юридичного радника Transparency International Ukraine, якщо ціна, за якою фактично придбано квартиру, відрізняється від тієї, що зазначено у декларації, тобто особа недостовірно задекларувала вартість своїх активів, це може бути підставою для притягнення її до кримінальної відповідальності за ч. 2 статті про недостовірне декларування. У такому разі, за словами Демчука, людині, яка внесла недостовірні відомості у свою декларацію, загрожує до двох років позбавлення волі.

Важливо ВАКС арештував ексрадника Офісу президента, підозрюваного у крадіжці 182 млн грн (відео)

Нагадуємо, НАБУ займається розслідуваннями у сфері закупівель для потреб ЗСУ. У одній зі справ, в якій відмивали 6 млн євро, працівники з’їздили у Фінляндію, де затримали одного з підозрюваних.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *