В Одесі перейменують Катерининську площу – яку назву вона носитиме

Фото: Одеса. Офіційно | В Одесі може з’явитися Європейська площа

Катерининську вулицю та площу в центрі міста пропонують перейменувати на Європейську. Вулицю Жуковського — на вулицю Лесі Українки, вулицю Буніна — на вулицю Поліцейська.

Related video

У четвер, 4 квітня, члени історико-топонімічної комісії Одеської міськради рекомендували перейменувати Катерининську вулицю та Катерининську площу в центрі міста. Про це йдеться у повідомленні Одеської міської ради у Telegram.

Після проходження усіх необхідних процедурних питань вулиця і площа будуть мати назву Європейська. За інформацією місцевого видання “Думська”, це рішення члени комісії підтримали більшістю голосів.

Крім того, консенсусу дійшли щодо перейменування вулиці Жуковського на вулицю Лесі Українки. Українська поетеса проживала там певний час. Вулиці Буніна повернуть її історичну назву — вулиця Поліцейська.

Члени комісії лише розійшлися в думках щодо перейменування вулиці Пушкінської. До цього питання повернуться згодом, пише місцеве медіа.

За результатами рішень історико-топонімічної комісії відбудеться онлайн-голосування. Одесити зможуть висловитися щодо запропонованих назв. Після цього проєкти перейменувань розглянуть депутати Одеської міської ради.

Катерининська площа і вулиця: що відомо

Катерининська площа 7 разів змінювала свою назву, в різні часи називалася Єлизаветинська, Дюківська, Карла Маркса і навіть Адольфа Гітлера.

Згідно з даними з відкритих джерел, площу і вулицю Катерининську помилково вважають названими на честь російської імператриці Катерини II. На площі наприкінці XVIII ст. почали зводити церкву на честь святої Катерини. Меморіальна дошка на будинку за адресою вул. Катерининська, 2, свідчить, що площа отримала свою назву на вшанування святої. Будівництво святині лише збіглось з останніми роками життя російської імператриці.

28 грудня 2022 року на площі Катерининській знесли пам’ятник Катерині ІІ і полководцю Суворову.

29 березня в Українському інституті національної пам’яті заявили, що Арку свободи українського народу, яка до 2022 року носила назву Арка дружби народів, потрібно знести.

30 січня міський голова Харкова анонсував, що у 2024 році буде перейменована одна з центральних станцій метро “Пушкінська”.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *