Як підготувати дитину до школи?

Як підготувати дитину до школи?
Як підготувати дитину до школи?

Сучасне розуміння підготовки дитини до школи включає комплексне здобуття навичок, необхідних для успішного навчання та соціалізації. Завдання батьків – поетапно та планомірно розвивати вміння комунікувати з однолітками та старшими, концентрувати увагу, розуміти та опановувати емоції.

Як визначити, що дитина готова до шкільного життя?

Багато мам і тат вважають, що готовність до школи настає автоматично із досягненням 6-річного віку та здобуттям базової здатності писати, читати й рахувати. Однак цього замало, щоби школяр почував себе комфортно та досягав успіхів. Особливо важливою є підготовка до навчання онлайн, адже необхідність такого формату продиктована періодом пандемії, а потім і воєнним станом в Україні.

Щоб адаптація пройшла максимально легко та з задоволенням, варто звернути увагу на Британську міжнародну школу. Крім двомовного середовища, заклад вирізняється дружньою атмосферою та індивідуальним підходом до кожного учня.

Інтелектуальна готовність

Немає жодної потреби вивчати шкільну програму вдома, намагаючись випередити її. Набагато важливіше прищеплювати дитині навички:

  • концентрації уваги;
  • аналізування інформації;
  • логічного та структурованого мислення.

У цьому допоможе спілкування з однолітками, старшими дітьми, дорослими, носіями іноземної мови, якщо була вибрана білінгвальна школа (britishschool.ua/uk/). Батькам варто розмовляти з дочкою/сином, допомагати формулювати та аргументувати свою думку.

Вивчення нової інформації треба починати із зацікавлення. Помічним буде різнопланове дозвілля: відвідування цікавих місць, прогулянки, читання розвивальної літератури, перегляд дитячого освітнього контенту.

Соціальна готовність

Для ознайомлення з соціальними моделями необхідно періодично бувати в людних місцях, відвідувати гуртки, дозволяти дитині знайомитися з однолітками, розповідати, чому не можна спілкуватися з чужими дорослими без присутності батьків. Так формується відкритість до нових знань і навколишнього світу, усвідомленість стосовно функціонування соціуму.

Розповідаючи про майбутнє навчання (неважливо, школа приватна чи державна) варто триматися максимально неупередженої позиції. Говорячи, що уроки та перерви, – лише веселощі та цікавинки, можна спровокувати розчарування, коли виявиться, що це ще й домашні завдання, обов’язки й відповідальність. Якщо загострювати увагу на негативних моментах, дуже легко сформувати похмурий образ школи та повністю відбити бажання її відвідувати.

Психологічна готовність

Адаптація в шкільному середовищі пройде швидше за правильної самооцінки та позитивного мислення. Важливо вчити дитину адекватно реагувати на різні неприємні ситуації, опановуючи гнів, уникаючи імпульсивних висловів і дій.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *