Як захистити комерційну таємницю

Як захистити комерційну таємницю
Як захистити комерційну таємницю

Комерційна таємниця

Одним із головних ресурсів сучасного суспільства є інформація. І інформацією вигідно собі обмінюються різні суб’єкти правовідносин. Це дуже поширене явище. Якщо така інформація має певне значення для свого власника, він буде працювати над тим, щоб вона не потрапила до третіх осіб. Такій особі важливим є поняття комерційної таємниці та її захисту. І тут важлива підготовка договору про захист комерційної таємниці.

Багато громадян та підприємців користуються терміном «комерційна таємниця», коли хочуть приховати від сторонніх очей способи досягнення своїх успіхів та інформацію, яка дозволяє робити свій бізнес унікальним. Саме про юридичний механізм, який дозволяє називати вашу інформацію «комерційною таємницею».

Що таке комерційна таємниця

Поняття таємниці дається у законодавчих актах будь-якої держави. Наприклад, у законодавчих статтях наводиться визначення комерційної таємниці, а саме – це секретна інформація, яка не доступна широкому колу осіб. Такі відомості мають певну цінність. Також дається інше визначення такої таємниці – це об’єкт інтелектуальної власності, і права на неї належать особі, яка визнає її секретною або комерційною таємницею.

Умисне розголошення такого комерційного секрету особами яким вона відома кримінально карається, якщо доведено в судовому розгляді, що розголошення відбулося з корисливою метою. Інформація, що представляє комерційну таємницю, повинна відповідати таким ознакам:

  • До неї не входять відомості, що стосуються державної таємниці.
  • Не завдає шкоди третім особам.
  • Можливо віднесено до виробничому функціонуванню підприємства.
  • Може бути використана у боротьбі з конкурентами.
  • До такої інформації мають доступ лише певні особи.

Яким документом захищається комерційна таємниця

Підготовка документації про захист такої таємниці має здійснюватись юридично підкованими людьми. Документ повинен містити таку інформацію:

  • Загальні положення. Тут представлені визначення комерційної таємниці, як має зберігатись така інформація.
  • Характер діяльності підприємства з чого визначається секретність інформації.
  • Коло осіб, які володіють секретною інформацією та їх обов’язки щодо її збереження.
  • У такій документації визначається поняття розголошення секретної інформації.

Така документація, яка регулює дотримання комерційної таємниці, визначає правила поведінки працівників підприємства і стане надійним захистом вашого бізнесу.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *