Унікальна хвороба — хірурги в Україні врятували дитині життя — фото

Фото: МОЗ | В Україні вперше провели унікальну операцію

Рік тому в дитини діагностували мармурову хворобу. Це захворювання зустрічається в однієї дитини на мільйон, тому вважається рідкісним.

Related video

В українській лікарні “Охматдит” лікарі провели трансплантацію кісткового мозку 4-річній дівчинці, в якої діагностували мармурову хворобу. Такий досвід у спеціалістів був вперше. Про це повідомили в пресслужбі МОЗ у Facebook 19 липня.

“Маленьку пацієнтку звуть Ангеліна, їй скоро виповниться 5. Рік тому дівчинці поставили страшний діагноз – мармурова хвороба. Це рідкісне вроджене захворювання зустрічається в однієї дитини на мільйон та призводить до надмірного ущільнення кісток”, – йдеться в повідомленні.

Мармурова хвороба призводить до порушення функції органів чуттів, неврологічних розладів, інших ускладнень та прогресуючої інвалідизації. У МОЗ зазначили, що недугу виявили, коли дівчинка впала та зламала руку. Остеопетроз лікарі запідозрили за результатами рентгену.

Своєю чергою зупинити прогресування захворювання можна лише за допомогою трансплантації стовбурових гемопоетичних клітин.

“Проте ніхто з родини не підійшов Ангеліні як донор. Сумісні клітини почали шукати в українському та світовому реєстрах донорів кісткового мозку. Донором для Ангелінки погодився стати молодий хлопець з Польщі”, – пояснили в МОЗ.

Додають, що трансплантація кісткового мозку пройшла успішно, дівчинку вже виписали з лікарні. Тепер на дитину чекає реабілітація та відновлення після лікування.

Нагадаємо, в Києві лікарі провели унікальну операцію, під час якої 5-річний хлопчик став донором кісткового мозку для свого батька. Чоловіку поставили діагноз “апластична анемія”.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *