Нацбанк пояснив причини різкого падіння курсу долара в Україні

З кінця січня по лютий американський долар в Україні демонструє безперервне падіння по відношенню до гривні, подешевшавши вже на 56 копійок. На момент ранку 6 лютого курс долара досяг мінімуму за останні півроку, востаннє такого роду коливання спостерігалися у серпні 2018 року, інформує Ukr.Media.

Національний банк пояснює ситуацію «дозріванням українського валютного ринку», нібито гравці на ринку стали враховувати ризики для національної валюти, і у зв'язку з цим спекулянтам і шахраям стало набагато складніше впливати на загальну економічну ситуацію.

Про це йдеться в прес-релізі НБУ, опублікованому на сайті відомства.

«Сезонність курсових коливань поступово зникає як явище в Україні: населення і бізнес звикли до гнучкого курсоутворення і не панікують через помірні коливання гривні», – зазначили в регуляторі.

Окремо у Національному банку заявили, що на валютному ринку пропозиція валюти перевищує попит. Це нівелює ризик спекуляцій валютою.

Поточна ситуація зумовлена наступними факторами:

  • стабільні надходження експорту в Україну;
  • активізація іноземних інвесторів на українському ринку;
  • зростання вкладень іноземців в українські державні цінні папери (ОВДП).

Прийдешні вибори в Україні ніяк не впливають на настрої інвесторів, запевнили в НБУ.

«Інвесторів не відлякують вибори, з початку року вкладення нерезидентів в ОВДП зросли на більш ніж 6 млрд грн», – зазначили в НБУ.

Раніше голова Національного банку України Яків Смолій розповів, що в грудні 2018 – січні 2019 року в Україні спостерігається нетипова для останніх років ситуація – сезонні коливання перестали істотно впливати на курс національної валюти та відповідно очікуваного зростання курсу долара до Нового року не відбулося. Він зазначив, що в попередні три роки гривня зміцнювалася до кінця осені, а перед Новим роком падала за рахунок транзакцій аграріїв, тепер ж підприємці почали помічати тенденцію і самі стабілізували курс валют, купуючи долар перед Новим роком заздалегідь, щоб не втратити доходи.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *