Археологи знайшли в Данії 2000-річний ніж зі стародавніми рунами

Археологи знайшли в Данії 2000-річний ніж зі стародавніми рунами Фото 24.01.2024 05:29 Укрінформ Археологи в Данії виявили 2000-річний ніж, на якому, як вважається, нанесені найдавніші руни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Euronews Culture.

Рунічний напис був вирізьблений алфавітом найдавнішої писемності Данії на 8-сантиметровому залізному лезі, знайденому в могилі під урною на острові Фюн. Кожен із п’яти символів має приблизно 0,5 сантиметра висоти, після яких йдуть три заглиблення. На ножі написано «hirila», що з перекладається із давньоскандинавської мови як «маленький меч».

Учені історичного музею Møntergården в данському місті Оденс трактують цей напис як назву ножа, але припускають, що це також може бути ім’я його власника.

Знайдений ніж із стародавніми рунами буде продемонстрований публіці на спеціальній виставці «Маленький меч», яка триватиме у Møntergården з 2 лютого по 7 квітня.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні минулого року китайські археологи знайшли записи формули множення десяткових чисел, зроблені понад 2300 років тому, що є найдавнішим у світі письмовим свідченням існування таблиці множення.

Фото: Møntergården

Археологи Данія Музей

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *