Московська церква будувала тут гаражі – директор заповідника «Чернігів Стародавній»

Московська церква будувала тут гаражі – директор заповідника «Чернігів Стародавній» Ексклюзив 08.03.2024 14:27 Укрінформ Директор заповідника «Чернігів Стародавній» розповів, як УПЦ МП використовувала майно заповідника – самовільно будувала гаражі, паркани й нищили заповідний культурний шар.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів директор заповідника "Чернігів Стародавній" Андрій Лісовий.

"Власником названого майна є держава, розпорядником – заповідник "Чернігів Стародавній". Майном безоплатно користувалася УПЦ МП. За новими змінами в законодавстві держава не може передавати майно в користування безоплатно. Термін попереднього користування закінчився в 2021 році. Ми запропонували єпархії УПЦ МП укласти договір оренди, однак вони відмовилися. Почали висувати зустрічні вимоги, що є абсолютно протизаконно", – сказав Лісовий.

За словами керівника заповідника, у жовтні-листопаді минулого року в Чернігові працювала комісія Міністерства культури, яка дійшла висновку про неналежне користування майном.

"Подальше користування майном у тому стані, в якому воно перебувало, загрожувало життю й безпеці людей. Окрім того, представники цієї церкви самовільно будували гаражі, паркани й нищили заповідний культурний шар. У конфлікті чернігівська громада однозначно зайняла нашу позицію. Ми поставили охорону по всьому периметру. Тому вважаю, що представників московської церкви в заповіднику "Чернігів Стародавній" більше не буде, як би вони не називалися", – додав Лісовий.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді минулого року держава повернула з тривалого тимчасового користування 18 об’єктів Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Фото: Чернігів стародавній

Церква УПЦ МП Заповідник Чернігів

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *