На Хмельниччині відбулася прем’єра документального фільму про українських саперів

На Хмельниччині відбулася прем'єра документального фільму про українських саперів Фото 05.04.2024 17:08 Укрінформ У Кам’янці-Подільському на Хмельниччині відбулася прем'єра документального фільму "Українські сапери. Щоденники війни" режисера Андрія Зайця. В основі сюжету – розповідь про складну роботу військових 143 об'єднаного навчально-тренувального центру "Поділля".

Благодійний показ присвятили Міжнародному дню просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги з протимінної діяльності, повідомляє кореспондент Укрінформу.

У півторагодинний фільм увійшли інтерв'ю саперів унікального та єдиного в Україні центру розмінування. Також використані архівні фото та відеоматеріали військової частини за останні 20 років.

Стрічка складається з трьох частин. У першій ідеться про роботу саперів під час миротворчих місій, про військові навчання. Друга та третя частини охоплюють період війни з 2014 року і до сьогодні, коли військовослужбовці вступили в бій із ворогом і брали участь у розмінуванні звільнених територій Київської, Чернігівської, Сумської, Херсонської, Миколаївської, Харківської та Донецької областей.

Один із героїв стрічки — сапер із позивним “Айсберг”. Він розповів Укрінформу, що починав з посади командира груп розмінування у 2015 році, є учасником АТО/ООС. Перші дні повномасштабного вторгнення зустрів у Миколаївській та Херсонській областях, отримав поранення, але знову повернувся до побратимів. Нещодавно повернувся до Бахмутському напрямку.

“Коли закінчиться війна, робота сапера тільки почнеться”, – сказав інший герой фільму, військовослужбовець Андрій Луцак.

За словами режисера Зайця, допрем'єрний благодійний показ "Українські сапери. Щоденники війни" був на Кіпрі для української діаспори. А на міжнародному кінофестивалі "Cannes 7th Art Awards" у Франції отримав за стрічку відзнаку журі "Кращий режисер документального кіно".

“Цим фільмом я хотів донести міжнародній спільноті, що означає робота українських саперів, що відбувається в Україні взагалі, щоби більше залучити людей до підтримки нашої країни”, – сказав режисер.

Прем’єра фільму на Хмельниччині про українських саперів / Фото: Лілія Коцюк та скрини з відео

Він додав, що прем'єра фільму на Національному телебаченні запланована на середину травня.

Як повідомляв Укрінформ, раніше драматичний фільм режисера Максима Наконечного «Бачення Метелика» став доступним до перегляду в національному онлайн-кінотеатрі Sweet.tv. Це – воєнна драма про київську філологиню Лілію, яка у 2014 році вирушила доброволицею на схід України. На фронті вона стала аеророзвідницею з позивним «Метелик». Після трьох років служби жінка потрапила в російський полон.

Хмельниччина фільм Сапери

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *