На Рівненщині відкрили виставку, присвячену «Воскресителю українських замків»

На Рівненщині відкрили виставку, присвячену «Воскресителю українських замків» Фото 16.04.2024 21:17 Укрінформ На Рівненщині у Дубенському замку відкрили виставку «Воскреситель українських замків», що присвячена українському музейнику, багаторічному директору Львівського національного музею мистецтв, Герою України Борису Возницькому. Виставка згодом стане кімнатою-музеєм.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Рівненська ОВА.

«Воскреситель замків». Борису Возницькому сьогодні могло б виповнитися 98. Герою України, почесному жителю Дубна присвятили виставку», – йдеться у повідомленні.

Виставка згодом стане кімнатою-музеєм Бориса Возницького. Більшість експонатів для неї надала донька батька українських замків – ексдиректорка та реставраторка Львівської національної галереї мистецтв, доцент кафедри реставрації Львівської національної академії мистецтв, голова Асоціації реставраторів Львівщини Лариса Возницька-Разінкова.

«Ми пишаємося тим, що саме на Рівненщині запрацювала така кімната-музей. Борис Возницький – це велична людина. Понад пів століття він присвятив порятунку, охороні та збереженню пам’яток культури і мистецтва», – розповіла начальниця Управління культури і туризму Рівненської ОДА Любов Романюк.

Зазначається, що видатний український музейник, багаторічний директор Львівського національного музею мистецтв, Герой України народився 16 квітня 1926 року на Дубенщині.

Дубенська міськрада повідомляє, що за його ініціативи у 1972-1975 роках було створено експозицію музею Олеський замок. Після реставрації замку повернуто вигляд XVII століття.

Возницький – засновник музеїв: Олеський замок (1975), музей книги (першодрукаря І.Федорова, 1976), музей-садиба М.Шашкевича (1986), музей найстаріших пам'яток Львова (1990), музей «Русалки Дністрової» (1991), музей оборонної архітектури ХVІ століття в «П'ятничанській вежі» (1993), музей І.Г. Пінзеля (1996).

За його ініціативи стародавні замки Галичини – Олеський, Золочівський, Підгорецький та Свірзький були об'єднані у так звану «Золоту підкову».

Завдяки Возницькому сучасникам стало відоме ім'я українського Мікеланджело – скульптора Йоана Георга Пінзеля. Тільки з костелу Яна Непомука у Дубні були врятовані 60 скульптур.

Як повідомляв Укрінформ, у Рівненському обласному краєзнавчому музеї на виставці, що відкриється 17 квітня, представлять почаївські стародруки.

Фото: Рівненська ОВА, Facebook

Музей Рівненщина Виставка Возницький

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *