Іран атакував Ізраїль – Тегеран обрав шлях самознищення і погрожує світу – ЗМІ

Фото: Getty Images | Іранська теократія зараз увійшла в смертельну петлю

Британське видання попереджає про смертельно небезпечну геополітичну ситуацію. Атакувавши Ізраїль, Тегеран розпочав битву, яку не може виграти, але і не може відступити, адже це загрожує втраті авторитету аятоли Хаменеї серед нового покоління ісламістів.

Related video

Іран не може виграти війну проти Ізраїлю, але небезпека полягає в тому, що його лідери занадто ірраціональні, щоб визнати це. Іранський режим обрав шлях самогубства. Однак для логічного закінчення фатального і, ймовірно, незворотного курсу дій Верховного лідера аятоли Хаменеї потрібен ще деякий час. Про це пише британська газета The Telegraph.

Водночас очевидно, що іранська теократія зараз увійшла в смертельну петлю. На Тегеран може чекати розпад за зразком краху Радянського Союзу на тлі регіональної війни, яку він не може собі дозволити, або кривава зміна режиму. Вдавшись до атаки Ізраїлю зі своєї території Іран розпочав битву на межі, яку він не може виграти. Ізраїль знає, що не може дозволити собі залишити іранську атаку без відповіді. Він також знає, що Тегеран, який можливо незабаром матиме ядерну зброю, ймовірно посилить скоординовані прояви агресії з боку Сирії на сході та з боку Хезболли в Лівані на півночі.

Поки Ізраїль може розраховувати на підтримку США у разі повномасштабної регіональної війни, але через кілька років цього може уже не статися. Утім, Єрусалим навряд чи відступить.

Видання зазначає, що регіональна війна для Ізраїлю стала б випробуванням, а для Ірану вона була б руйнівною через те, що Тегеран не може дозволити собі протистояти своєму противнику. Аби зібрати мільярди, необхідні для фінансування своєї ядерної програми та підтримки режиму Башара Асада в Сирії, Іран вже значно підняв податки та девальвував свою валюту до небезпечного рівня.

“Ситуація, можливо, досягла переломної точки, коли Іран не може збільшити витрати, щоб задовольнити вимоги військової ескалації, не спричинивши фактичного банкрутства або економічного колапсу, який може спровокувати народне повстання”, — пише авторка статті Шеріл Джейкобс.

Однак видається також малоймовірним і те, що Тегеран зможе відступити, не втративши водночас обличчя. Його авторитет серед нового покоління ісламістів, які підтримують режим, напевно, буде зруйнований. Видання риторично запитує, чому оточення аятоли Хаменеї обрало саме такий шлях і чи не збожеволів режим? Сам Хаменеї, який є другим за тривалістю правління лідер Близького Сходу, можливо, більше не діє раціонально, зазначає The Telegraph.

Як і у випадку з Путіним, західні аналітики намагаються оцінити всеосяжне відчуття долі Хаменеї, що балансує на тонкій межі між маренням і апокаліпсисом.

У країні, де 60% людей живуть у бідності, а відмова носити хустку стала потужним символом опору, стратегія Хаменеї, схоже, змінилася від релігійного популізму до виживання. Здається, мета більше не полягає в тому, щоб переконати іранців зберегти віру в революційну справу, а в тому, щоб зміцнити підтримку вузького кола лоялістів, які можуть захистити його від повалення. Ймовірно, що саме ця фракція налаштована на війну, радикалізувавшись до такого ступеня, що не здатна до геополітичного реалізму чи розрахунків витрат і вигод.

“Це створює смертельно небезпечну геополітичну ситуацію. Світові держави можуть закликати до спокою, наче це просто гра в піжмурки. Але жахлива реальність полягає в тому, що Іран, можливо, просто з’їхав з глузду”, — резюмує Шеріл Джейкобс.

Нагадаємо, 15 квітня американське видання Wall Street Journal повідомило, що Тегеран може вдатися до ядерної ескалації, адже не зміг завдати серйозної шкоди Ізраїлю під час атаки 14 квітня

15 квітня Business Insider писав, що деякі непослідовні стратегічні кроки із боку США під час війни між Ізраїлем і сектором Гази могли спричинити те, що Іран нахабно проігнорував попередження Байдена не атакувати Ізраїль.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *