Перевершити Шахразаду: Борщ як стратегія «завоювання» Європи

Перевершити Шахразаду: Борщ як стратегія «завоювання» Європи 15.11.2023 13:16 Укрінформ Про етнологічну книгу борщів, смачні фестивалі й їх європейський та дещо несподіваний український відголос

Олена Щербань, з якою Укрінформ познайомив читачів на Святвечір, недавно виконала черговий пункт своєї наукової програми. Вона не лише видала свою книгу «365 БОРЩиків», але й встигла презентувати її, в тому числі на міжнародному рівні. Перша презентація книги відбулася 14 жовтня в замку Вартенштайн, у живописній місцевості неподалік Франкфурту-на-Майні. Уже після того авторку із її розкішним виданням запрошували власники елітних київських ресторанів, але Німеччина їх випередила. Щоправда, за словами пані Олени, більшість відвідувачів тамтешнього дійства були все ж українці.

ПРО БОРЩІ З ТОЧКИ ЗОРУ ЕТНОЛОГІЇ

Тут слід одразу – й жорстко – уточнити: книга про борщі не є кулінарним довідником. Це наукова праця в галузі української етнології, тим більше, що її авторка є докторкою історичних наук. Ну, а те, що там дійсно містяться рецепти приготування борщів (саме читання яких сприяє рясному слиновиділенню) – то хто сказав, що наукові тексти обов’язково мають писатися суконною мовою середньовічних трактатів?

– Книга вийшла в середині жовтня. Тираж розлетівся. Книга красива, глянцева. Чотириста з чимось сторінок. Важить кілограм. Містить 365 борщиків і, окремо, рецепти супутніх страв. Будь чого: буряковий квас, чи пироги, чи шпундра з буряками – десь тисяча рецептів паралельно, – розповідає Олена Щербань. – Але при цьому всьому книга не кулінарна – книга етнографічна. Але той, хто готує, запросто приготує по поданих мною способах. Бо я не подаю рецептуру, не вимірюю грами. Це так, начебто я розпитала у своєї бабусі: «Бабусю, як зварити борщ?» І вона мені розкаже: «Якщо з квасолею, то отак-от. Якщо з м’ясом – то так…»

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *