Росія вкрала або зруйнувала більше мільйона музейних об’єктів України – МКІП

Росія вкрала або зруйнувала більше мільйона музейних об’єктів України – МКІП 25.04.2024 16:52 Укрінформ Шкода, завдана росіянами музейному фонду України, є величезною. Йдеться про більше мільйона вкрадених або зруйнованих музейних об’єктів.

Про це на пресконференції в Медіацентрі Україна-Укрінформ заявила директорка департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики Мар’яна Томин.

«Шкода, завдана РФ, сягає більше 1 мільйона вкрадених або зруйнованих музейних об’єктів, і говорю про ті об’єкти, які відносяться до музейного фонду України. Це фактично є власністю українського народу. Тому шкода нанесена величезна», – зазначила Томин.

Вона нагадала, що раніше в Україні працювала Національна комісія з питань розшуку і повернення в Україну культурних цінностей.

За її словами, всі питання обліку, реституційної політики, пошуку, наукового дослідження, вартості предметів, (які є культурними цінностями – ред.), і повернення їх в Україну мають бути реалізовані на рівні повноцінної працюючої інституції, яка буде підкріплена відповідним законом, а саме – законом про повернення культурних цінностей.

«Також треба особливо і постійно акцентувати увагу на всіх можливих позиціях (майданчиках – ред.) на тому, що все-таки злочини проти культурної спадщини – це доказова база геноциду проти українського народу», – вважає представниця МКІП.

Як повідомлялося, США та Україна будуть співпрацювати щодо розслідування злочинів РФ проти культурної спадщини.

Фото: Олег Синєгубов/Facebook

Культура Музей Росія МКІП Збитки Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *