ЮНЕСКО та Інтерпол створять віртуальний музей викрадених експонатів

ЮНЕСКО та Інтерпол створять віртуальний музей викрадених експонатів 06.10.2023 11:00 Укрінформ ЮНЕСКО спільно з Інтерполом планують створити перший у світі віртуальний музей викрадених культурних артефактів.

Про це повідомляє The Guardian, передає Укрінформ.

Віртуальний музей вартістю 2,5 млн доларів, розроблений спільно з міжнародною поліцейською організацією Інтерпол, чия база даних культурних цінностей, викрадених з музеїв, колекцій та археологічних розкопок по всьому світу, налічує понад 52 000 артефактів, має відкритися у 2025 році.

За даними американської неурядової організації Antiquities Coalition, серед найбільш значущих зниклих артефактів – алебастровий напис ІІІ століття, викрадений з храму Аввам в Ємені між 2009 і 2011 роками. Також до цього списку входять: рельєф зі слонової кістки VII століття до н.е. із зображенням лева, що нападає на нубійця, викрадений з Багдадського музею в 2003 році; зелена кам'яна маска, викрадена в 1970-х роках з поселення майя в Ріо-Асуль, Гватемала; статуетка Вараха V-VI ст., викрадена з храмового комплексу в індійському Раджастані в 1988 році.

"Це об'єкти, які існують фізично, але ми не знаємо, де вони знаходяться", – сказав заступник генерального директора організації з питань культури Ернесто Оттоне.

За його словами, хоча проєктування та створення віртуального музею було складною справою, найбільш трудомістким завданням було створення масштабованих 3D-зображень артефактів, для багатьох з яких не існує жодних фізичних записів, окрім невеликих чорно-білих фотографій.

За словами Оттоне, мета музею – "допомогти повернути викрадені об'єкти і сприяти репатріації культурних цінностей загалом". А кінцевою метою музею має бути його власне зникнення.

"Це протилежність звичайному музею, колекція якого продовжуватиме розширюватися. У цьому випадку ми сподіваємося, що колекція буде зменшуватися, оскільки експонати повертатимуться один за одним", – зазначив він.

Як повідомляв Укрінформ, ЮНЕСКО у партнерстві з Інститутом збереження Ґетті та Смітсонівською ініціативою порятунку культури організовує тренінг для українських фахівців музейної справи із захисту культурних цінностей в умовах війни.

Інтерпол Музей ЮНЕСКО Артефакт

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *