Вийшов бібліографічний покажчик творів колишнього власкора Укрінформу

Вийшов бібліографічний покажчик творів колишнього власкора Укрінформу Фото 28.12.2023 15:03 Укрінформ Публікації в Укрінформі колишнього власного кореспондента агентства у Рівненській області, заслуженого журналіста України Віктора Мазаного стали предметом опису у книзі «Віктор Мазаний. Бібліографічний покажчик», що вийшла у видавництві «Волинські обереги».

Його тексти вже використовують під час вивчення дисциплін «Агенційна журналістика» та «Інформаційні жанри».

Про це Укрінформу повідомила доктор наук із соціальних комунікацій, науковий рецензент видання, професор Київського університету імені Бориса Грінченка Ольга Мітчук.

«Тут систематизовано дані про його новини, коментарі, інтерв'ю, що вийшли на сайті Укрінформу у різні роки, а також вміщено бібліографічні описи його різножанрових творів, які побачили світ в українських та газетах США і Канади впродовж 1970-2023 років, – загалом близько 1200 назв», – сказала Мітчук.

За її словами, у покажчику згадано і матеріали про Віктора Мазаного з преси, інтернет-медіа, довідкових посібників (понад 300).

Його журналістську роботу, зокрема в Укрінформі, де він працював 30 років, проаналізував в есе «У змісті нашого часу» колишній власкор Укрінформу у Волинській області, заслужений журналіст України Зіновій Жижара.

Огляду літературних здобутків, його участі зі збіркою повістей «Тінь павука» у всіх конкурсних відбіркових турах на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка присвячена передмова «Доля у слові іскриться» лауреата цієї нагороди, прозаїка В'ячеслава Медведя.

Новаторство цього покажчика у тому, що багато бібліографічних статей поєднані із QR-кодами. Завдяки цьому за допомогою, наприклад, смартфонів візуалізуються праці Віктора Мазаного в інтернет-джерелах, в тому числі в Укрінформі, газетах «Літературна Україна», «Українська літературна газета», «Голос України», «Свобода» (США), інших популярних виданнях. Саме ця обставина сприяє тому, що його тексти вже використовують під час вивчення дисциплін «Агенційна журналістика», «Інформаційні жанри» на факультеті журналістики Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка С. Дем′янчука, де він працює доцентом кафедри соціальних комунікацій.

Через QR-коди є можливість перейти і на ресурси Youtube та послухати записи пісень української естрадної класики у виконанні Віктора Мазаного, авторами яких є Олександр Богачук, Анатолій Горчинський, Климентій Домінчен, Конскуело Веласкес Торес. Таку технологічність забезпечив дизайн-редактор Андрій Тригуба.

Також зручність створюють і лаконічні та розширені анотації, що мають довідковий характер й уточнюють зміст описів. Названо й прізвища майже 900 осіб, в тому числі і колишніх та нинішніх журналістів Укрінформу, – вони згадані в іменному покажчику у різних контекстах.

Упорядником видання є завідувачка відділу наукової інформації та бібліографії Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки Лідія Малишева, а другим науковим рецензентом видання – кандидат політичних наук, доцент Навчально-наукового інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Юрій Бондар.

У відповідності з оцінками фахівців, покажчик адресований дослідникам історії української журналістики, викладачам, аспірантам, студентам, бібліотечним працівникам, краєзнавцям.

Фото: Віктор Мазаний, Фейсбук

Книги Рівненщина Фотограф

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *