У Франківську презентували книгу про історію Галича, написану 100 років тому

У Франківську презентували книгу про історію Галича, написану 100 років тому 19.01.2024 16:35 Укрінформ В Івано-Франківську у видавництві «Лілея-НВ» презентували нове видання книги Івана Крип’якевича «Княжий город Галич», яку історик написав 100 років тому.

Про це ЗМІ повідомив учений секретар Національного заповідника «Давній Галич», кандидат історичних наук Андрій Стасюк, передає кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми презентуємо науково-популярну книгу, написану 100 років тому, у 1923 році, видатним українським істориком Іваном Крип’якевичем. Найбільший талант будь-якого історика – передати нагромаджений історичний матеріал доступно і просто. Івану Крип’якевичу свого часу це вдалося. Він займався вивченням історії Галича, Княжої доби. Книжка називається «Княжий город Галич», нове її видання належить «Лілеї-НВ», – зазначив Стасюк.

За його словами, свого часу ця книга стала своєрідним бестселером: ширилась серед українського шкільництва, у просвітницьких закладах. А ще – «стала своєрідним натхненням для цілого покоління українців», бо в ній історик показав, що ще 800 років тому, в часи Галицького та Галицько-Волинського князівства, королівства Руського, існувала потужна європейська держава і її столицею було княже місто Галич.

«Книга присвячена княжому часу – це 12-13 століття, так зване золоте століття Галича, коли з 1141 року місто стало столицею Галицького князівства, і до середини 13 століття, коли король Данило, тоді ще князь, після монгольських вторгнень на цю територію переніс свою столицю трішки на північ і захід – у місто Холм, нині польське Хелм, яке і збудував», – додав Стасюк.

Ілюстрацію для нового видання книги «Княжий город Галич» зробив художник Назар Кардаш. За його словами, образ воїна, який зображений на обкладинці, є збірним. Хтось може бачити в ньому молодого воїна, хтось – воїна-пластуна, а інші – князя Святослава.

Наклад видання – 3 тисячі примірників. З них 500 книг придбали для бібліотек області за кошти Івано-Франківської обласної ради.

«Друкували ми книгу в Харкові. Трішки затягнули через війну… Раніше ми думали видавати журнал – збірник наукових праць про Галич. Втім виявилось, що є дуже багато цікавих розвідок, тож ми започаткували другу серію видань. Коли робили презентацію цих книг, то люди просили більш прості історії, щоб розповідати дітям. Ця третя серія видань продається найбільше, бо ціну 50 гривень за книгу може собі дозволити кожен. Тобто, мета третьої серії – максимально популяризувати ідею Галича» , – наголосив директор видавництва «Лілея-НВ» Василь Іваночко.

Як повідомляв Укрінформ, випуск в Україні книжкової продукції порівняно з минулим роком збільшився на 73% за кількістю видань (друкованих одиниць), за тиражами – на 203%.

Історія Івано-Франківськ Книги

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *