У Львові відкрили виставку до 120-річчя прем’єри опери «Мадам Баттерфляй»

У Львові відкрили виставку до 120-річчя прем’єри опери «Мадам Баттерфляй» Фото 24.05.2024 21:24 Укрінформ У Музично-меморіальному музеї Соломії Крушельницької у Львові презентували виставку «Ще раз Баттерфляй» про історію постановки опери Джакомо Пуччіні «Мадам Баттерфляй» та роль української примадонни Соломії Крушельницької у тріумфі цього твору на світових сценах.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Оскільки Музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької володіє понад 12 тисячами музейних експонатів, але, звісно, не всі стосуються опери «Мадам Баттерфляй», тому ми ретельно підібрали саме такі, які відкривають її закулісся. Виставка складена з трьох основних блоків, але вони не поділені, а продовжують один одного в міксі. Наша виставка має як документальні матеріали та світлини, так і сучасні твори. Родзинкою є відцифровані ескізи до першої постановки вистави», – розповів науковий співробітник музею, куратор виставки Іван Дудич.

Перед екскурсією Дудич також зазначив, що вже понад 120 років оперу Пуччіні «Мадам Баттерфляй» виконують на найкращих сценах кількох континентів: історія трагічного кохання молодої японки до американського офіцера й сьогодні підкорює мільйони сердець шанувальників музичного мистецтва. Втім всесвітньому тріумфу цієї опери передував провал: у міланському театрі Ла Скала прем’єру «Мадам Баттерфляй» освистали, і нова опера Пуччіні зазнала цілковитого фіаско. Врятувати не тільки кар’єру композитора, але і його викоханий твір, вдалося українській оперній співачці Соломії Крушельницькій. Вона виконала нову редакцію опери на сцені театру Брешії в Італії 28 травня 1904 року, і це сенсаційне виконання назавжди вписало ім’я Крушельницької в історію оперного мистецтва.

У Львові відкрили виставку до 120-річчя прем’єри опери «Мадам Баттерфляй» / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *