Українська делегація на кіноринку Каннського кінофестивалю представила низку нових проектів

Українська делегація на кіноринку Каннського кінофестивалю представила низку нових проектів Фото 25.05.2024 00:13 Укрінформ Українська делегація на кіноринку Marché du Film Каннського кінофестивалю вийшла на червону доріжку, а також представила низку нових проектів, отримала гранти на подальшу роботу від Європейського фонду та відчула підтримку світової спільноти.

Як передає кореспондент Укрінформу, всі заходи на кіноринку були організовані Українським інститутом у співпраці та за підтримки партнерів.

«Червона доріжка», на яку вийшли українці, це також знак солідарності, ще одне нагадування, що індустрія в Україні існує, вона жива, навіть в таких умовах вона розвивається, а українці є людьми талановитими», – розповіла Наталія Мовшович, керівниця напряму «Кіно» Українського інституту

На її думку, українські кінематографісти та їхні проєкти потребують системного представлення на таких важливих світових подіях.

«В кіносфері існує таке правило, якщо тебе не видно, тебе немає. Відповідно, коли нас багато і ми системно присутні, то іноземні партнери бачать, що індустрія жива, вона розвивається, з 'являється довіра до цих людей. Зараз не достатньо створити класний продукт, важливо знайти йому глядача, вміти його продати. І це робиться саме на таких подіях», – пояснює вона.

У рамках Cannes Docs на Marché du Film відбулися покази фільмів «День як день» Романа Блажана, «Мирні люди» Оксани Карпович та «Трішки чужа» Світлани Ліщинської.

У межах документальної секції кіноринку Cannes Docs вперше у Францї було презентовано добірку ARTE – Generation Ukraine – 12 документальних фільмів про вплив та наслідки російського вторгнення, знятих українськими режисерами та вироблених спільно з франко-німецькою платформою ARTE.

«Європейський фонд солідарності з украïнським кіно» також оголосив результати відбору нових проєктів. Це загалом 8 фільмів – 5 документальних та 3 художніх, які отримають підтримку на завершення на загальну суму 400 000 євро. Один з них «Прислухаючись до світу» режисерки Єлизавети Сміт.

«Нам надзвичайно важливо відчувати підтримку європейської кіноспільноти. Фінансування на постпродакш дозволить нам закінчити картину та оплатити роботу творчій групі в Україні. Усе це допомагає українському кіно розвиватись», – розповіла режисерка кореспонденту Укрінформу.

Український інститут також вчетверте став партнером професійної програми Producers Network, у якій взяли участь п’ять українських продюсерок-початківець

Як повідомлялось, в Українському національному павільйоні 16 травня відбувся захід з нагоди Дня вишиванки, під час якого кіномитці провели переговори про постпродакшн в Україні для кількох міжнародних кінопроєктів.

Каннський кінофестиваль Культура Україна

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *