У Нідерландах відбувся показ документального фільму «20 днів у Маріуполі»

У Нідерландах відбувся показ документального фільму «20 днів у Маріуполі» Фото 23.02.2024 03:12 Укрінформ У нідерландській Гаазі відбувся показ документального фільму “20 днів в Маріуполі”.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Гаазі, посольство України за підтримки посольств Польщі та Литви організувало кінопоказ для представників іноземного дип корпусу.

Захід відвідали близько 20 іноземних послів, працівників міністерства оборони, міністерства закордонних справ, міністерства юстиції.

“Перш за все, дякую, що приєдналися до нас сьогодні. У цю хвилину відзначення другого року з моменту жорстокої повномасштабної агресії Росії проти моєї країни. І це стало ще одним драматичним поворотом у війні, яка почалася у 2014 році”, – сказав посол України в Нідерландах Олександр Карасевич.

Він також подякував Нідерландам та усім присутнім за підтримку України та українського народу в цій боротьбі.

“Особливі слова вдячності – Нідерландам. За потужну військову допомогу, за те, що прихистили понад 100 тисяч українців. За зусилля щодо притягнення агресора до відповідальності. Цю допомогу українці ніколи не забудуть. Ця підтримка наших друзів і союзників допомогла українцям багато чого досягти. Ми звільнили більше половини наших земель, окупованих Росією. Ми здобули стратегічну перемогу в Чорному морі. Знищивши третину російського флоту. Проте ситуація на передовій складна. І важко зараз в основному з однієї причини – дефіцит зброї в Україні”, – сказав посол.

Він також підкреслив, що важливо показати, що демократія може дати відсіч і зупинити Росію.

Карасевич наголосив, що прекрасне українське місто Маріуполь до вторгнення Росії було домом для майже 500 000 українців.

“Але після місяців облоги воно стало містом вчорашнього дня. Цю жахливу історію ви можете побачити у документальному фільмі. Цей документальний фільм, який, за словами його режисера, боляче дивитися. Але це має бути боляче дивитися. Тому що ми повинні розуміти, що цей фільм не тільки про Маріуполь. Він про війну. І ця війна вже прийшла в Україну.

І вона може незабаром постукати у двері наших сусідів. Тож покласти цьому край — наше спільне завдання, а також відповідальність. Ми маємо не дозволити Європі, якою ви її знаєте, стати історією вчорашнього дня”, – сказав Карасевич.

Під час перегляду документального фільму у залі було чути як люди стримували сльози, а хтось не витримував та виходив з зали перевести подих.

Після перегляду посол України в Нідерландах Олександр Карасевич закликав усіх присутніх встати, щоб хвилиною мовчання вшанувати усіх загиблих в Україні через російську агресію.

Як повідомляв Укрінформ, автор стрічки, військовий кореспондент, фотограф та відеорежисер Мстислав Чернов разом із фотографом Євгеном Малолєткою та продюсеркою і журналісткою Василісою Степаненко стали останніми журналістами, які висвітлювали початок знищення Росією Маріуполя. Прем'єра стрічки "20 днів в Маріуполі" відбулась у січні 2023 року на кінофестивалі незалежного кіно Sundance Film Festival.

Фільм розповідає про напад російських окупантів на місто 24 лютого 2022 року та показує 20 днів майбутніх подій: бомбардування будинків та пологового будинку, життя людей в блокадному місті, невщухаючі обстріли тощо.

Маріуполь Війна Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *