У Рівненському музеї на виставці представлять почаївські стародруки

У Рівненському музеї на виставці представлять почаївські стародруки Фото 16.04.2024 15:44 Укрінформ У Рівненському обласному краєзнавчому музеї на виставці, що відкриється 17 квітня, представлять почаївські стародруки.

Про це у Телеграмі повідомив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш, передає Укрінформ.

"З 1972 року у нашому обласному краєзнавчому музеї почала формуватись колекція книжкових артефактів. Зі 120 книг близько 30 – це саме почаївські стародруки. Їх можна буде побачити на виставці, яку відкриють 17 квітня", – зазначив Карауш.

Він поінформував, що у 1713 – 1832 роках, коли Почаївський монастир належав греко-католицькій церкві, в обителі започаткували друкарню василіанів, де видавали книги зрозумілою українцям мовою, близькою до розмовної.

Музей приурочив виставку до 290-ї річниці виходу «Служебника» (1734) – першої книги, надрукованої у почаївській друкарні. Крім неї, відвідувачі зможуть побачити «Апостол» 1759 р., Євангелія 1759, 1771, 1780 рр. та інші.

Виставка буде також певним підсумком музейного проєкту з оцифрування «Українські стародруки з фондів РОКМ». Усі електронні версії книг виставлені на сайті музею, зокрема почаївські.

Як повідомляв Укрінформ, на базі культурно-археологічного центру «Пересопниця» відбулася презентація оновленого експозиційно-виставкового простору та інформаційної виставки про Пересопницьке Євангеліє.

Музей Рівне Виставка

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *