Чорнобильська катастрофа — що відомо про Віктора Смагіна

Начальник зміни четвертого енергоблоку Віктор Смагін

У 1986 році Віктор Смагін був начальником зміни 4 блоку. Він одним із перших прибув на Чорнобильську АЕС після вибуху.

Related video

У Москві під вікнами багатоповерхівки знайшли тіло 75-річного Віктора Смагіна — ключового свідка трагедії на Чорнобильській АЕС. Він наклав на себе руки на тлі загострення важкої хвороби. Про це пише SHOT.

Тіло чоловіка виявили 23 жовтня біля багатоповерхівки на Хорошівському шосе в Москві. Незадовго до цього він повідомив рідним, що в нього вчетверте знайшли онкологію та що він більше не має сил боротися з хворобою.

Важливо Із пістолетом біля ніг: з'явилися фото з кабінету, де знайшли мертвим полковника СБУ (фото)

Колишній співробітник Чорнобильської АЕС залишив передсмертну записку. В ній він вказав причини свого вчинку та перепросив у рідних.

“Сьогодні підтвердилася нова пухлина, отже, у мені сидять ще мінімум чотири пухлини. Лікувати їх неможливо, та й сил у мене не вистачить на їх лікування. Прошу мене пробачити, за те, що я йду. Дуже дякую за спільно прожиті роки. Це було щастям. Прошу вибачення”, — публікує Baza зміст листа.

Віктор Смагін тривалий час страждав від променевої хвороби. За кілька днів до трагедії він розповів дружині, що виявив ще кілька пухлин. Та наступного дня обіцяла відвезти його до лікаря.

Чорнобильська катастрофа — що відомо про Віктора Смагіна

Віктор Смагін був одним із перших, хто 26 квітня 1986 року прибув на Чорнобильську АЕС після вибуху. За кілька годин він мав виходити на зміну, а на момент аварії перебував удома.

У 1986 році Віктор Смагін був начальником зміни 4 блоку. 26 квітня о 8:00 він мав змінити колегу на чергуванні. Про те, що в енергоблоці о 1:30 стався вибух, Смагін дізнався вранці, приїхавши на АЕС. Він включився в роботу й почав ліквідовувати наслідки аварії.

Як і всі ліквідатори, Смагін отримав велику дозу радіації та багато років лікувався від променевої хвороби, переніс 7 операцій, але так і не зміг подолати хворобу.

“Ця аварія, звісно, всім долю зламала. Я, наприклад, за фахом інженер-ядерник, закінчив Бауманку, розподілився в Прип’ять. Моє місце роботи — атомна електростанція. Але після того, як я переніс променеву хворобу, отримав тавро на все життя — заборону роботи в зонах іонізувального випромінювання, заборону роботи в нічний час, заборону відряджень і ще багато обмежень. Кому потрібні такі робітники? Я, звичайно, продовжив працювати в галузі енергетики, але вже на адміністративних посадах у міністерстві”, — згадував Смагін в одному з інтерв’ю.

Нагадаємо, що в річницю трагедії на ЧАЕС над трьома атомними станціями України пролетіли три ракети РФ. Ідеться про Запорізьку, Хмельницьку та Південноукраїнську атомні електростанції — російські ракети “пролетіли безпосередньо над блоками”.

Раніше повідомлялося, що 26 квітня дві крилаті ракети пролетіли на низькій висоті над майданчиком Запорізької АЕС. Там розташовані 7 установок із великим запасом ядерного матеріалу.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *