Хто скористається миром? Війну на Близькому Сході зупинено на 10 днів — що з цього випливає

На Близькому Сході оголошено перемир’я, яке міжнародний оглядач Ілія Куса вважає поворотною точкою війни. Він очікує, зокрема, що з цього маленького миру зацікавлені сторони спробують зробити великий.

Ілія Куса Експерт з міжнародних відносин 23 листопада 2023 в 14:14

861

Фото: Getty Images | ХАМАС отримав перемир’я — хто і як ним скористається? Related video

Ізраїль і ХАМАС досягли першого припинення вогню. Це можна назвати певним milestone у цій війні.

Перемир’я триватиме 4 дні. ХАМАС відпустить 50 заручників, з яких 30 неповнолітніх. Ізраїль відпустить 150 палестинських в’язнів — жінок і неповнолітніх до 19 років. Ізраїль також зобов’язався припинити польоти розвідувальних дронів на час перемир’я та обміну ув’язненими.

Тут є кілька висновків:

  • Перемир’ям скористаються регіональні країни та США, щоб зробити з нього довгострокове або звести інтенсивність боїв до мінімуму. Вони давно намагаються це зробити, і вікно перемир’я дає можливість зараз посилити тиск на Ізраїль і лобіювання через Вашингтон і Брюссель.
  • Це зриває “табу” уряду Ізраїлю на припинення вогню. Прецедент закладено. Це може відкрити дорогу до наступних перемир’їв. Залежить від того, наскільки успішними будуть нинішні домовленості.
  • Звільнення жінок і дітей — це явна спроба ХАМАС зманіпулювати громадською думкою і заробити політичні бали на арабській вулиці. Типу, їхня боротьба вся була заради жінок і дітей в ізраїльських в’язницях, а не заради звільнення їхніх бойовиків. Це має ніби показувати їхню жертовність заради звичайних пригноблених палестинців. На цьому вони продовжуватимуть хитати ситуацію на Західному березі на противагу Палестинській автономії.
  • Що довше триватиме перемир’я, то активніше ставатиме питання ізраїльської військової присутності в північній Газі: залишатися чи йти? Тому, якщо не буде знайдено бачення політичного статус-кво Гази після війни, то Ізраїль буде зацікавлений у тому, щоб не продовжувати його, і продовжувати бойові дії.
  • Зараз буде активна фаза дебатів щодо майбутнього Гази. Арабські країни просуватимуть “план Лівану” зі створення Палестини, припинення вогню в Газі та повернення біженців. Ізраїль виступатиме за тимчасову окупацію цих територій. Європа і США будуть за міжнародне управління на цих територіях з передачею їх Палестинській автономії. Жоден із планів не є ідеальним. Але тут головне, за що битимуться — хто стане посередником і мейнстримником ідей.
  • Автор висловлює особисту думку, яка може не збігатися з позицією редакції. Відповідальність за опубліковані дані в рубриці “Думки” несе автор.

    Джерело

    Важливо Джо Байден: США не відступлять перед викликом Путіна і ХАМАС

    Источник: www.focus.ua

    No votes yet.
    Please wait...
    Поділіться своєю любов'ю

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *