Побоювання нової війни — Вірменія шукає підтримки Заходу — WSJ

Фото: AP | Російські миротворці в Карабасі

У міру зростання побоювань нової війни Вірменія звертається за підтримкою до Заходу і закуповує французькі засоби ППО.

Related video

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що Росія не виконала свої зобов’язання як союзник, тому подальша присутність російських військових баз у Вірменії не має сенсу. Про це пише The Wall Street Journal.

Цього тижня Вірменія, яка не має виходу до моря, підписала угоду про закупівлю у Франції сучасних систем протиповітряної оборони, прагнучи заповнити ключову прогалину в можливостях, що дозволила Азербайджану розгромити вірменські сили у 2020 році. Про угоду було оголошено в Парижі, коли близько 3000 турецьких і азербайджанських військових почали спільні навчання поблизу вірменського кордону.

“Ці події, по суті, привели нас до рішення, що нам необхідно диверсифікувати наші відносини [з Росією] у сфері безпеки, і ми намагаємося це зробити зараз”, — заявив вірменський лідер в інтерв’ю.

Пашинян додав, що не бачить жодних переваг у продовженні присутності російських військових баз у Вірменії.

Побоювання нової війни

Скрутне становище, в якому опинилася Вірменія, дедалі більше непокоїть США і західних союзників. Там вважають, що цей регіон виглядає як ще одна потенційно вибухонебезпечна точка в довгій дузі нестабільності, що проходить через Євразію. Хоча конфлікт досі був зосереджений у Карабасі, регіоні, який контролювався вірменами, але визнавався міжнародним співтовариством як частина Азербайджану, західні офіційні особи кажуть, що побоюються, що тепер він може поширитися і на саму Вірменію.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв неодноразово називав більшу частину території Вірменії, включно зі столицею Єреваном, історично азербайджанськими землями, які необхідно повернути.

Хоча нещодавно Алієв заявив, що Азербайджан не має територіальних претензій до Вірменії, офіційні особи і державні ЗМІ в Баку продовжують називати більшу частину Вірменії “Західним Азербайджаном”. Крім того, Алієв у середу скасував майбутні переговори в Брюсселі з Пашиняном.

У США і Європі не виключають, що Азербайджан за підтримки Туреччини і співучасті Росії може спробувати завоювати всю Вірменію або її частину найближчими місяцями, створивши сухопутне сполучення між Азербайджаном і Туреччиною.

Географія обмежує можливості Вірменії. На думку WSJ, у країни є тільки два відносно дружніх сусіда — Іран, який уже залучений у глобальну конфронтацію зі США, і Грузія, уряд якої близький до Росії та Туреччини.

У Вірменії є тільки два відносно дружніх сусіда — Іран і Грузія

Паралельне занепокоєння викликає те, що Росія, державні ЗМІ та офіційні особи якої розпочали різку кампанію проти Пашиняна, можливо, планує державний переворот з метою заміни лідера країни.

Пашинян сподівається на мирне врегулювання

В інтерв’ю Пашинян заявив, що, як і раніше, з оптимізмом дивиться на перспективи мирного врегулювання з Азербайджаном у найближчі місяці. Майбутнє регіону, за його словами, має полягати у відкритті давно закритих кордонів і торговельних шляхів, включно із сухопутним сполученням між Азербайджаном і Туреччиною через Вірменію, за умови, що це поважає суверенітет Вірменії.

“Безпека має досягатися не тільки за допомогою армії, а й за допомогою регіонального миру”, — сказав він.

Відповідаючи на запитання про історичні відносини країни з Росією, Пашинян закликав натомість зосередитися на набагато тривалішій історії Вірменії з її тюркськими сусідами, Туреччиною та Азербайджаном.

“Ось тут лежать усі питання, і саме тут лежать відповіді на всі питання. Насамперед нам слід працювати над поліпшенням наших регіональних відносин”, — сказав він.

Диверсифікацію відносин у сфері безпеки, до якої прагне Вірменія, додав він, слід розуміти як прагнення до міцного регіонального миру, а не просто заклик до західних військових баз і зброї.

Нагадаємо, в ISW відреагували на відмову Вірменії від навчань ОДКБ і саміту СНД. Єреван, як вважають аналітики ISW, і надалі підтримує стійку політику на віддалений курс від Кремля, а відмова від співпраці показує слабкість Росії.

Раніше Фокус писав, що в РФ почали погрожувати Вірменії за кроки в бік ЄС. Російська влада незадоволена діями прем’єр-міністра Вірменії, який критикував дії РФ з трибуни Європарламенту, тому Вірменії обіцяють повторення долі України і Молдови.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *