Повна блокада і захоплення Тайваню: у Китаї розповіли про цілі військових навчань (відео)

Фото: CCTV | Відео навчань Joint Sword транслюють на екранах у Пекіні

У військових навчаннях у Тайванській протоці КНР задіяв навіть берегову охорону. А в Міноборони не приховують, що хочуть захопити Тайвань і приєднати його до Китаю.

Related video

Навчання Народно-визвольної армії Китаю стали найбільшими за цей рік. І проходять у небезпечній близькості від Тайваню, який КНР вважає своєю територією. Китай уже зробив офіційну заяву, повідомивши, що кораблі, які курсують навколо острова, і літаки, які пролітають над ним, — це “жорстке покарання за сепаратистські дії сил незалежності Тайваню”. Про це пише CNN.

Навчання відбуваються всього за кілька днів після того, як Тайвань склав присягу своєму новому президенту Лаю Цинде, якого Пекін відкрито ненавидить за відстоювання суверенітету острова.

Офіційний Пекін засудив Лая як “небезпечного сепаратиста” і його інавгураційну промову, в якій він закликав Китай припинити залякування Тайваню.

24 травня командування східного театру військових дій НВАК заявило, що продовжує навчання по обидва боки ланцюга островів Тайвань, щоб “перевірити спроможність спільно захопити владу, почати спільні атаки і окупувати ключові райони”.

Мета навчань КНР Joint Sword: з'ясувати, чи може Китай захопити Тайвань

Правляча Комуністична партія Китаю розглядає Тайвань як частину своєї території, незважаючи на те, що вона ніколи не контролювала його, і присягнулася захопити острів силою, якщо це необхідно.

Переважна більшість тайванців не бажають жити під владою Китаю. Але Сі Цзіньпін, найавторитарніший лідер Китаю за останнє покоління, ясно дав зрозуміти, що “неминуче возз’єднання” острова з материком не можна відкладати на невизначений термін.

Дводенні навчання, що включають спільні операції китайської армії, військово-морського флоту, військово-повітряних і ракетних сил, проводять у Тайванській протоці — вузькому водному просторі, що відокремлює острів від материкового Китаю, а також на півночі, півдні та сході Тайваню.

Уперше в навчаннях НВАК також брала участь Берегова охорона Китаю, що діє в районах навколо віддалених тайванських островів Цзіньмень, Мацу, Уцю і Дун’їнь, розташованих недалеко від південно-східного узбережжя Китаю.

Розташування військових сил КНР біля Тайваню Фото: Ian Ellis/X

Міністерство оборони Тайваню засудило військові навчання Китаю як “ірраціональні провокації” і спрямувало у відповідь свої морські, повітряні та наземні сили.

Вранці 23 і 24 травня Міноборони Тайваню виявило, що в небі 49 китайських літаків, зокрема 35, які перетнули Серединну лінію — неофіційну демаркаційну точку в Тайванській протоці, яку Пекін не визнає, але до недавніх років значною мірою поважав.

За даними міністерства, загалом 19 китайських військових кораблів і сім суден берегової охорони було виявлено поблизу Тайванської протоки.

Адміністрація президента Тайваню заявила в четвер, що “сумно бачити, як Китай загрожує демократії і свободі Тайваню, а також регіональному миру і стабільності односторонніми військовими провокаціями”, додавши, що Тайвань упевнений, що “може захистити національну безпеку”.

Мета навчань КНР Joint Sword: з'ясувати, чи може Китай захопити Тайвань

Сьогодні міністерство оборони Китаю звинуватило Лая в тому, що він штовхає Тайвань у “небезпечну ситуацію” і “грає з вогнем”.

“Ті, хто грає з вогнем, обпечуться. Щоразу, коли Тайвань нас провокує, ми просуватимемо наші контрзаходи доти, доки не буде досягнуто повного возз’єднання”, — заявив журналістам представник міністерства У Цянь.

Чжан Чи, китайський військовий експерт, повідомив державній телекомпанії Китаю CCTV, що навчання НВАК були спрямовані на “відпрацювання нового способу блокади Тайваню”.

“Тайвань — ізольований острів зі слабкою самодостатністю. Економіка Тайваню орієнтована на експорт, і велика частина споживання енергії залежить від імпорту. Будучи обложеним і заблокованим, він може легко призвести до економічного колапсу, перетворивши його на мертвий острів”, — сказав він.

Навчання на півдні Тайваню націлені на порт Гаосюн, найбільший порт Тайваню і важливу базу військово-морського флоту острова, зазначив експерт. Уточнивши, що навчання на сході Тайваню покликані відпрацювати перекриття імпорту енергоносіїв на острів, шляхів відходу для сил “незалежності Тайваню” і лінії підтримки з боку США та їхніх союзників.

США підтримують тісні, але неформальні відносини з Тайванем і за законом зобов’язані постачати на острів зброю для самозахисту.

Нагадаємо, раніше військові експерти зазначали, що Китай може вторгнутися на Тайвань уже на початку літа 2024 року.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *